Flinke treinbotsing Tilburg: vijf vragen en antwoorden over de gevaren van butadieen

6 maart 2015 om 20:13
nl
De brandweer heeft het lek van butadieen uit de goederentrein die vrijdag botste op een passagierstrein, voor een groot deel kunnen dichten. Maar wat is butadieen en hoe gevaarlijk is het?
Geschreven door

Zolang het lek in de goederentrein met butadieen nog niet definitief is dichtgemaakt, blijft de goederenwagon staan. De Veiligheidsregio weet niet hoelang het dichten van het lek gaat duren. Aanvankelijk meldde de Veiligheidsregio dat er uit de goederentrein lpg lekte.
1. Wat is butadieen en hoe gevaarlijk is het?Butadieen is een bassisstof die wordt gebruikt in de bereiding van diverse rubberproducten. Het is een kleurloos ontvlambaar gas met een lichte aromatische geur. Het butadieen dat in de trein zit is een koolwaterstofverbinding die vergelijkbaar is met benzine. Butadieen is brandbaar, maar niet gevaarlijk voor de gezondheid. Aanvankelijk meldde de Veiligheidsregio dat de goederentrein lpg vervoerde.
Het gas wordt gevaarlijk bij een ontsteking. Er hoeft maar een vonkje bij te komen en er kan een ontploffing ontstaan. Bij zo’n ontploffing kunnen ramen in de buurt sneuvelen en gebouwen zwaar beschadigd raken.
KankerverwekkendEen agent is onwel geworden door het inademen van het gas. Bij voldoende blootstelling kan butadieen kanker veroorzaken, bevestigt chemisch technoloog Willy Meesters uit Oss. “De stof is giftig, maar het acute gevaar is dat het brandgevaarlijk is. Het is niet zo dat als je de stof inademt, je meteen kanker krijgt.”
LEES OOK: Vandaag geen treinen meer van en naar Tilburg
2. Hoe heeft de brandweer het lek gedicht? Om deze gevaren tegen te gaan heeft de brandweer bij de goederentrein in Tilburg een snelle, maar krachtige methode toe kunnen passen. Het lek is door middel van bevriezing gedicht. Daarmee is het eerste gevaar geweken.
3. Is butadieen zichtbaar? Bij het lek in Tilburg kwam butadieen vrij, dat goed te ruiken is, maar ook zichtbaar door een soort nevel.
4. Wat kan ik doen om me te beschermen tegen butadieen?Wie in de buurt is van het gaslek in de goederentrein, doet er goed aan om naar binnen te gaan. Belangrijk daarbij is ook dat de ramen van het pand volledig gesloten zijn, zodat geen gas het pand binnen kan komen. Dat meldt de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant. Deze maatregel geldt zolang het lek nog niet definitief is gedicht.
LEES OOK: ‘Iedereen vloog naar voren', geschrokken reizigers blikken terug op flinke treinbotsing in Tilburg
5. Welke maatregelen kan ik nemen tegen de gevolgen van een explosie?Als een gevaar van een explosie daadwerkelijk dreigt, is het goed om niet in de buurt van de ramen te schuilen. Bij een explosie kunnen rondvliegen glasscherven verwondingen veroorzaken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.