Video

'Uit angst voor represailles afgezien van vervolging', slachtoffers puppyhandelaren aan het woord

9 maart 2015 om 08:00
nl
Vorige maand besteedde Omroep Brabant uitgebreid aandacht aan de grootschalige puppyhandel. Verschillende mensen die meewerkten aan onze reportages werden daarna bedreigd. Uit de tientallen reacties die we binnenkregen blijkt dat er veel slachtoffers zijn.
Geschreven door

"Ze leek wel dood, zo zielig. Ze lag in een hoekje, het stonk en ze reageerde nergens op, oogjes draaiden weg. We hebben haar helaas moeten laten inslapen."
"Wij zijn een van de vele gedupeerden. Vanwege mogelijke represailles van de broodfokker hebben we afgezien van vervolging."
"De eerste week ging het redelijk goed, maar daarna kwam de ellende! Diarree, braken, lusteloosheid. Veel bij de dierenarts geweest en een hoop geld armer."
Teckel SaartjeGerdien van Horsen weet precies wat het is. Zij kocht haar teckel Saartje bij een Brabantse puppyhandelaar. Saartje is nu 16 maanden en springlevend, maar dat is wel eens anders geweest. “Een paar dagen nadat we haar kochten werd ze ontzettend ziek. Overgeven, diarree, er kwamen zelfs wormen van 10 centimeter uit.”
De dierenarts constateerde al snel dat ze Parvo had, een ernstige ziekte waaraan tachtig procent van de dieren overlijdt. “Parvo is het meest bekende virus, maar daarnaast heb je ook nog andere virussen", vertelt viroloog Herman Egberink. "Het hondenziektevirus zien we de laatste jaren ook veel. Vooral bij pups die uit Oost-Europese landen komen.”
Brabantse puppyhandelarenVeel Brabantse puppy's worden met duizenden tegelijk gefokt in bijvoorbeeld Hongarije. Wekelijks gaan ze op transport naar Nederland. Brabantse handelaren kopen de puppy's en verkopen ze met een vals inentingspaspoort. Zo leek het alsof Saartje goed ingeënt was. "Ze doen die dieren zo veel onrecht aan", vertelt Van Horssen.
Met Saartje gaat het nu goed. Ze is bijna helemaal hersteld, maar dat is een lange weg geweest: “Ze heeft tien dagen in de kliniek gezeten, daarna hebben we haar intensief moeten verzorgen. Het huis moest dagelijks ontsmet worden en ze mocht de eerste acht maanden niet naar buiten vanwege besmettingsgevaar.
1600 euro kwijtAlles bij elkaar heeft het nu zo'n 1600 euro gekost en daar komen nog wat kosten bij. Saartje heeft door al het gedoe ook een navelbreuk opgelopen en daar moet ze nog aan geopereerd worden.
Uitgebreide interviews, verhalen en reacties zijn te vinden op de speciale themasite: Puppy X: De tragiek van grootscheepse puppyhandel in Brabant.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.