Zieke puppy's in beslag genomen na controle bij hondenhandelaar in Diessen

6 maart 2015 om 23:31
nl
Politie, dierenbescherming en gemeente hebben vrijdagochtend zestig pups van verschillende rassen in beslag genomen tijdens een controle bij een hondenhandelaar in Diessen. Sommige hondjes waren ziek.
Geschreven door

Veel pups hadden dikke buikjes, doordat ze wormen hadden en ze niet konden poepen. Veel pups maakten volgens de dierenarts een zieke indruk. Ze zijn naar een 'opslaghouder', waar ze medisch verzorgd worden. Totdat vaststaat dat ze geen hondsdolheid hebben blijven ze in quarantaine.
DierenpaspoortenBij de controle was de Tilburgse eigenaar van het bedrijf aanwezig. De 47-jarige man was een bekende van de politie en is eerder aangehouden bij een grote controle in Tilburg. Ook deze keer krijgt hij een proces-verbaal.
De controle vond plaats na een melding via 144, het meldnummer voor dieren in nood. De puppy's waren volgens onderzoek door een dierenarts veel jonger zijn dan de vier maanden die in hun dierenpaspoort stond. Onderzoek moet uitwijzen of de paspoorten vervalst zijn.
'De hokken zijn goed'Volgens de eigenaren van het bedrijf in Diessen doen ze helemaal niets illegaals. Ze zeggen dat ze er niets aan kunnen doen als de leeftijden in de paspoorten niet kloppen. Via hun advocaat zal maandag een brief worden verstuurd om de politie aansprakelijk te stellen voor de schade.
Sinds 1 januari is een wetswijziging doorgevoerd. Die wijziging houdt in dat pups uit een EU-land pas in Nederland mogen worden ingevoerd als ze vijftien weken oud zijn. Dit vanwege de vaccinatie tegen hondsdolheid. De enting mag pas gegeven worden als de puppies twaalf weken oud zijn. Deze vaccinatie werkt pas na drie weken. Daarna mogen ze Nederland in.
LEES OOK: De tragiek van grootscheepse puppyhandel in Brabant

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.