Video

Lokale politiek roert zich na treinbotsing Tilburg: 'Lobby in Den Haag moet sterker'

7 maart 2015 om 14:31
nl
Vrijdag is het nog relatief goed afgelopen in Tilburg, maar een treinbotsing met gevaarlijke stoffen kan in een binnenstad enorme gevolgen hebben. Enkele politieke partijen in Tilburg zouden willen dat er meer druk op Den Haag wordt gezet om minder treinen over de Brabantroute te laten rijden.
Geschreven door

De discussie rond treinen die gevaarlijke stoffen vervoeren lijkt opnieuw aangewakkerd. Partijen vechten al jaren tegen het vervoer van gevaarlijke stoffen over de Brabantroute en dus door Tilburg.
Welke stof?De Tilburgse PvdA-fractievoorzitter Auke Blaauwbroek onderschrijft die zorgen zaterdagochtend opnieuw: "Ik ben erg geschrokken van wat er gisteren is gebeurd. Het ergste vind ik dat de hulpdiensten niet meteen wisten welke stof er was vrijgekomen, dat is heel belangrijke informatie voor de omwonenden."
Blaauwbroek doelt op de communicatie van onder andere de Veiligheidsregio, die aanvankelijk een lpg-lek meldde. Pas later werd duidelijk dat het om butadieen ging. Blaauwbroek vindt dat de Tilburgse wethouder in Den Haag moet gaan lobbyen om het aantal gevaarlijke treinen door Tilburg af te laten nemen.
Opnieuw aandringenMieke Heuvelmans, fractievoorzitter van D66 in Tilburg vindt ook dat die gevaarlijke treinen over de Betuwelijn moeten rijden. "We lobbyen al jaren vanuit de provincie bij het Rijk om de druk op de Brabantroute te verminderen. Maar daarbij zijn we ook afhankelijk van Duitsland. Op dit moment is zo'n route door Tilburg het enige reële alternatief."
Ook Heuvelmans vindt de treinbotsing van vrijdag een extra reden om weer aan te dringen in Den Haag. "Ook moeten we de omwonenden, die heel dicht op het spoor zitten, op de juiste manier inlichten."
In Eindhoven maken raadsleden van Het Ouderen Appèl Eindhoven zich ook zorgen na het ongeluk in Tilburg. Fractievoorzitter Rennenberg wil van het Eindhovens gemeentebestuur weten of zij zicht hebben op de aantallen gevaarlijke stoffen die dagelijks door Eindhoven trekken over het spoor.
BergingswerkBij de treinbotsing in Tilburg raakten acht passagiers lichtgewond, ook lekte er na de botsing even butadieen uit de achterste wagon van de goederentrein. Het lek is provisorisch gedicht, volgens de Veiligheidsregio is de situatie stabiel en niet gevaarlijk.
Zaterdagmiddag wordt er nog de hele middag gewerkt het butadieen veilig af te voeren. Tot die tijd rijden er geen treinen tussen Tilburg en Gilze-Rijen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.