Ruim 12.000 foto’s van Boxtel en Liempde online: van Geitenfokdag tot Heilige bloedprocessie

7 maart 2015 om 20:42
nl
Religieuze gebeurtenissen, zoals de Heilige bloedprocessie of de Heilige Kindsheidsprocessie, maar ook veel foto’s van sociale gebeurtenissen zitten in de bijzondere fotocollectie van de gemeente Boxtel. Het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) heeft zaterdag de laatste serie van 7.500 foto’s en glasnegatieven van de oude dorpskernen van Boxtel (Boxtel, Lennisheuvel en Liempde) online gezet.
Geschreven door

In het voorjaar van 2010 had de gemeente Boxtel zijn fotocollectie in beheer gegeven aan het BHIC om deze te inventariseren en digitaliseren. Sindsdien is deze in fasen online uitgebreid. Nu het resterende gedeelte ook online staat, is daarmee de hele fotocollectie bestaande uit 12.000 foto's compleet.
Van huwelijken tot doodbidders en straatbeeldenDe serie bestaat uit glasnegatieven, negatieven, foto’s en prentbriefkaarten uit Boxtel, Liempde en Lennisheuvel die tussen 1870 en 2004 in de gemeente Boxtel zijn gemaakt. Er zitten mooie afbeeldingen tussen van religieuze gebeurtenissen, maar ook sociale gebeurtenissen zoals de opening van het hockeyterrein van M.E.P in 1936, de Geitenfokdag en veel huwelijken en recepties.
Verder veel foto’s van oude Boxtelse gebouwen, boerderijen, straatbeelden en zeldzame taferelen zoals doodbidders die met treurdoeken langs de straten gaan. De oudste foto uit de collectie is een foto van kasteelheer J. Mahy van Kasteel van Stapelen. Deze dateert van 1870.
De fotocollecties kan je op onderstaande links bekijken:Fotocollectie LiempdeFotocollectie Boxtel
App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.