Veel commentaar op EO-reportage over Bosschenaar in de bijstand: 'Hier zakt mijn broek van af'

8 maart 2015 om 20:30
nl
Mike Hannink (39) uit Den Bosch zit in de bijstand. Hij heeft een dochter van 11 jaar oud voor wie hij zorgt en ontvangt ruim 1800 euro per maand van de overheid. Zaterdag zond de EO een reportage over hem uit in het televisieprogramma Dit is de Dag waaruit blijkt dat Mike niet staat te springen om weer aan de slag te gaan. Sinds die uitzending krijgt Mike het bijzonder zwaar te verduren op het internet. "Mike wil gewoon niet werken. Hij is gewoon lui."
Geschreven door

Op het forum van het EO-programma en op GeenStijl wordt druk gediscussieerd over de Bossche Mike. Veel mensen vinden het moeilijk te verkroppen dat hij zo'n 1800 euro van de overheid krijgt, 'gratis geld', en niet alles aanpakt wat op zijn pad komt.
Mike in de bijstandDe EO maakte in 2014 ook al een reportage over Mike en deed dat een jaar later nog eens dunnetjes over. In het programma maken we kennis met de 39-jarige Bosschenaar. Sinds een paar jaar zit hij in de bijstand en zou wel weer aan de slag willen maar wil niet alles doen. "Voor 8 uur werken en na vier uur in de middag lukt niet, want ik moet voor mijn dochter zorgen."
In de reportage zien we Mike naar uitzendbureaus gaan in Den Bosch en zelfs solliciteren. Mike maakt echter niet de meest fanatieke indruk. Zo zegt een uitzendbureau de samenwerking zelfs stop omdat Mike naar hun zeggen niet vooruit te branden is. Zelf zegt Mike dat hij ook veel vrijwilligerswerk doet maar dat dit niet wordt meegerekend.
'Wil hij nu wel?'In de uitzending komt naar voren dat Mike niet bijzonder gemotiveerd is om aan de slag te gaan. Het zou hem ook te weinig opleveren. Hij kan als schoonmaker aan de gang bij een hotel in Den Bosch, maar dat levert hem maandelijks 'slechts' enkele honderden euro's meer op.
"Moet ik nou enthousiast zijn om de plee schoon te gaan maken",  legt hij aan het einde van de uitzending uit aan de EO-verslaggever. Uiteindelijk loopt Mike een morgen mee met een ander schoonmaakbedrijf. Onduidelijk is of dit ook tot een baan heeft geleid.
Discussie over bijstandDe uitzending lijkt vooral een discussie op gang te brengen over het minimuminkomen en de bijstand. Een onderwerp waar Mike zich vaker harder voor maakt. Zo wil hij in maart met journaliste Lesha Bosman een voettocht van Den Bosch naar het Binnenhof in Den Haag maken om aandacht te vragen voor mensen die moeten rondkomen van een minimuminkomen.App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.