Internationaal topscout lovend over Memphis Depay: ‘Hij is beter dan toen Cristiano Ronaldo 21 was’

9 maart 2015 om 00:43
nl
Slecht in vorm of niet: Memphis Depay (21) behoort zonder meer tot de elite voetballers in de eredivisie. Oud-profvoetballer Ed van Stijn (69), die als internationaal topscout van onder meer Manchester United zijn sporen heeft verdiend, durft zelfs verder te gaan. “Depay is verder dan toen Cristiano Ronaldo zijn leeftijd had”, beweert de Manchester United-scout stellig.
Geschreven door

Van Stijn was bij PSV de vertrouwensman voor Ibrahim Afellay, toen die de opvallende transfer maakte naar FC Barcelona. In die periode viel Depay al in positieve zin bij Van Stijn op. “Ik zei toen tegen Huub Stevens: houd die Depay in de gaten. Daar kan PSV in de toekomst nog heel veel leuks aan beleven.”
'Waardering voor de kleinste details' Een paar jaar geleden zette Van Stijn een punt achter zijn loopbaan als internationaal topscout. In zijn vrije tijd kijkt hij met veel belangstelling naar PSV en in het speciaal naar de 21-jarige aanvaller. “Depay heeft zijn onmiskenbare talent alleen maar verder ontwikkeld. Zijn spel is zo gevarieerd dat je waardering krijgt voor de kleinste details”, legt Van Stijn uit.
Wanneer Van Stijn de PSV’er vergelijkt met de destijds jonge Cristiano Ronaldo, is zijn conclusie opvallend. “Ik vind Depay veel verder in zijn spel. Die heeft zijn talent veel verder ontwikkeld. Ronaldo deed op 21-jarige leeftijd bij Manchester United nog steeds dezelfde dingen fout als toen ik hem als tiener scoutte. Zijn spel was nogal eenzijdig.”
'Weer top als hij uit de roes komt'Ook Van Stijn is het niet ontgaan dat Depay bij PSV het middelpunt van kritiek is. Critici verwijten Depay dat hij niet scherp genoeg is. “Die jongen speelt de laatste weken niet meer op intuïtie. Dat komt omdat hij zichzelf heeft verbaasd van hoe snel alles ging en hoe alles bij hem lukte. Zodra hij uit deze roes komt, wordt hij pas een echte topspeler.”
Depay wordt de laatste maanden in verband gebracht met Tottenham Hotspur. Dat zou geen verkeerde stap zijn, meent Van Stijn. “Een club die op het perfecte niveau zit. Hij moet niet meteen naar Barcelona of Real Madrid. Er zijn zat voorbeelden van spelers die te snel voor een topclub hebben gekozen en uiteindelijk niet het beoogde doel hebben gehaald. Daar moet Depay zich aan spiegelen. Maar gezien zijn professionaliteit moet dat goed komen.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.