Geert Wilders wil dat PVV-kandidaten bescherming krijgen na steen door ruit in Etten-Leur

9 maart 2015 om 08:48
nl
PVV-leider Geert Wilders wil dat partijleden die zichzelf kandidaat hebben gesteld voor de Provinciale Staten, bescherming krijgen. Dat zei hij maandag nadat het huis van een kandidaat-Statenlid uit Etten-Leur werd bekogeld.
Geschreven door

Afgelopen vrijdag bekogelden jongens al fietsend het huis van de 20-jarige Jake Owen Raats in Etten-Leur met stenen. Een raam sneuvelde. De student schrok dan ook flink.
Het was de zoveelste vernieling nadat Raats zichzelf kandidaat stelde voor de Provinciale Staten. Het geweld begon toen hij in juli een PVV-verkiezingsposter voor zijn raam hing. Toch denkt de PVV-kandidaat niet aan stoppen, omdat hij 'gelooft in zijn strijd'.
PVV'ers vaker doelwitAfgelopen tijd waren meer PVV'ers het slachtoffer van intimidatie. Bij een kandidaat in de provincie Zeeland gooide iemand een stoeptegel door de ruit. Daarnaast werden bij PVV'ers in Friesland de huizen beklad met teksten als 'PVV fascistisch' en 'nergens veilig'.
Wilders heeft aan De Volkskrant laten weten dat hij de intimidaties ziet als een bedreiging voor de democratie. "Als deelname aan verkiezingen wordt bedreigd en geweld wordt gebruikt tegen kandidaten, staat de democratie op het spel."
Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en VeiligheidVolgens een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) is na de incidenten contact geweest tussen de afdeling Bewaken en Beveiligen van het ministerie van Veiligheid en Justitie en het Openbaar Ministerie. Het OM is namelijk verantwoordelijk voor het beveiligen van de kandidaten van de Provinciale Statenverkiezingen.      "Vanuit Veiligheid en Justitie is voor alle kandidaten van de Provinciale Statenverkiezingen aandacht wanneer zich incidenten rond hun veiligheid voordoen. Wij monitoren dit nauwlettend. Indien nodig wordt in overleg met het OM besloten tot maatregelen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.