Video

Toeterprotest treinmachinisten tegen geweld, ook in Breda: 'Ze hebben groot gelijk'

9 maart 2015 om 10:50
nl
Kort, maar krachtig. Zo klonk het protest van machinisten tegen het aanhoudende geweld tegen treinpersoneel. In het hele land lieten zij maandagochtend de claxon horen.
Geschreven door

Het toeterprotest begon om negen uur en duurde nog geen minuut. Het oorverdovende geluid van de meertonige claxon - ook wel tyfoon genoemd - was op veel stations te horen.
Ook op station Breda was er een hoop kabaal. Velen hadden daar hun handen op de oren, zo merkte onze verslaggever ter plekke op. "Ik had het geluk dat ik mijn koptelefoon op had."
Treinreizigers steunen actieOndanks het oorverdovende geluid lijken veel treinreizigers het eens te zijn met het protest. Een vrouw noemt het 'schandalig' dat sommigen NS-personeel mishandelen.
"Ze hebben groot gelijk", vertelt ze. "Het gebeurt ook steeds meer, ook bij ambulancepersoneel en politie."
Mishandeling in HelmondDirecte aanleiding voor de toeteractie is het geweld van afgelopen week tegen een 44-jarige conductrice in de trein van Schiphol naar Hoofddorp en tegen een conducteur op een treinstation in Helmond. Hoofdconducteur Iloyka uit Eindhoven herkent dit verhaal. Zij werd vorig jaar op het station van Breda geslagen en geschopt en k9on een half jaar niet werken. "Ik had een blauw oog en m' n neus was flink beschadigd. Je vraagt je in het begin nog af of het aan jou ligt, je trekt de schuld naar je toe, terwijl je gewoon je werk doet."
Iloyka, veertien jaar hoofdconducteur, ziet dat het geweld de laatste tijd extremer wordt. "Eerst was het vooral schelden, kon je er nog over praten en kwam er vaak sorry, nu is het schelden en word je meteen met de dood bedreigd, en vallen er klappen. Absurd, het loopt echt de spuigaten uit. En je haalt de agressieveling er ook niet meer bij voorbaat uit, het kan net zo goed iemand in een driedelig pak zijn, of een lieflijk uitziende dame."
Bonden en NS doen een dringend beroep op het kabinet om te zorgen voor extra politie, meer cameratoezicht en aanvullende maatregelen tegen zwervers op stations.
Lees ook: Bespuugd, geduwd en buiten westen geslagen: treinconducteurs zijn het zat en voeren actie

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.