'Chinees Paviljoen en Philipspaviljoen kunnen niet samen naar Strijp-S in Eindhoven'

9 maart 2015 om 18:58
nl
Als in Eindhoven ooit nog het Philipspaviljoen van de wereldtentoonstelling in 1958 in Brussel wordt herbouwd, is dat waarschijnlijk niet op Strijp-S. Dat zegt architect Arie van Rangelrooij die zich al jaren inzet voor z'n herbouw. Spelbreker is het Chinese paviljoen dat Eindhoven cadeau heeft gekregen van de zusterstad Nanjing.
Geschreven door

Het Philipspaviljoen voor de wereldtentoonstelling in 1958 was een ontwerp van architect Le Corbusier. Het publiek kreeg in het gebouw een voor die tijd heel bijzonder elektronisch concert te horen waarin muziek van componist Edgar Varése een hoofdrol speelde.
Acht miljoenRuim een jaar geleden bleek uit een haalbaarheidsonderzoek dat de herbouw van het Philipspaviljoen ongeveer acht miljoen euro kost. Als mogelijke plaats voor de bouw werd al langer Strijp-S genoemd. De gemeente Eindhoven meldde meteen dat er geen subsidiegeld voor de herbouw beschikbaar zou komen.
Van Rangelrooij is al jaren bezig om het gebouw in Eindhoven weer op te bouwen. Hij vindt het Philipspaviljoen een architectonisch monument, mede omdat de bouwers technieken gebruikten die voor die tijd heel bijzonder waren.
StrengDe nalatenschap van Le Corbusier wordt beheerd en bewaakt door een strenge stichting. Volgens Van Rangelrooij is de kans groot dat deze organisatie er weinig voor voelt om het Philipspaviljoen in de buurt van een Chinees paviljoen te zetten. Op de wereldtentoonstelling in Brussel stond het gebouw overigens naast een Tunesisch paviljoen dat op een grote moskee leek.
Met de bouw van het Chinese paviljoen op Strijp-S wordt eind van dit jaar begonnen. Nanjing betaalt de bouw. Eindhoven is op dit moment aan het onderzoeken wat er in het Chinese paviljoen moet gaan gebeuren en hoe dat betaald gaat worden.
Optimistisch Van Rangelrooij zit er niet mee dat het Chinese paviljoen de herbouw van het Philipspaviljoen op Strijp-S in de weg zit. Volgens hem kost de bouw elders in Eindhoven minder geld omdat op Strijp-S veel aandacht nodig was om het gebouw geluiddicht te maken. "Als de bouwkosten dalen, is de kans groter dat het Philipspaviljoen er uiteindelijk toch komt."
De Eindhovense architect blijft optimistisch. Maar hij heeft zich voorgenomen dat er binnen een jaar een beslissing moet vallen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.