Turkse politie vangt geen echte Van Gogh

9 maart 2015 om 19:31
nl
De kans dat een zaterdag in Turkije door de politie in beslag genomen schilderij een echte Van Gogh is, lijkt niet erg groot. De oude man die op het doek staat, is een bekend onderwerp van Van Gogh. De manier waarop de man is geschilderd, lijkt ver af te staan van de manier waarop Vincent in 1882 nog schilderde.
Geschreven door

Een Turks persbureau maakte dit weekeinde bekend dat bij een politie-actie in Turkije een schilderij was gevonden met de naam van Van Gogh erop. De politie kwam in actie toen iemand probeerde het schilderij via een advertentie te verkopen.
FotoDe actie van de politie staat beschreven op de Engelstalige nieuwssite van het Turkse BGN-news dat er ook een foto van het schilderij bij zette. Volgens de site heeft de Turkse politie contact opgenomen met het Van Goghmuseum in Amsterdam.
Een woordvoerder van het museum vertelt dat het schilderij in 2006 door het museum is onderzocht. De uitslag van dat onderzoek is vertrouwelijk. Het museum maakt bijna nooit de uitslagen van zulke onderzoeken openbaar omdat er voor de eigenaren van de werken nu eenmaal grote belangen mee zijn gemoeid.
Oude mannenEen kort rondje met de foto langs enkele kenners wijst erop dat het hier geen echte Van Gogh betreft. Van Gogh heeft omstreeks 1880 in Den Haag tekeningen gemaakt van oude mannen. Ze staan bekend onder de naam 'Orphan Man - Standing'.
Op het Turkse schilderij staat het jaartal 1882. In die tijd werkte Van Gogh nog met veel donkere kleuren. Denk bijvoorbeeld aan deze Aardappeleters uit 1885. Op het Turkse schilderij worden kleuren gebruikt die Van Gogh pas veel later ging gebruiken toen hij in Frankrijk woonde. Deze kleuren maakten hem wereldberoemd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.