Bosschenaren dumpen hun oude historische stationsklok en zijn nooit meer bij de tijd

10 maart 2015 om 20:05
Wachten op privacy instellingen...
Omroep Brabant
Het oude station van Den Bosch met klok
1/2 Bosschenaren zijn niet meer bij de tijd door het dumpen van hun oude historische stationsklok
De oude gigantische stationsklok van het in 1996 gesloopte NS-station Den Bosch wordt in het najaar weer in gebruik genomen. De ruim zevenduizend kilo wegende voormalige stationsklok wordt de blikvanger van het nieuw te openen Jumbo Foodexperience in Veghel. De voormalige stationsklok komt boven de ingang van de megasupermarkt, die in september open gaat.
Geschreven door

Bijna vier jaar geleden werd de voorkant van de reusachtige stationsklok op transport gezet naar Veghel. De klok die decennialang Bosschenaren van de juiste tijd voorzag, was in de jaren daarvoor als oud vuil afgedankt door de gemeente Den Bosch en door Essent. De PNEM, voorloper van Essent, had de schitterende klok bij de opening van het station in 1952 geschonken aan de NS.
Eens gegeven blijft gegeven"Dit is het mooiste wat we ooit hebben gehad van Den Bosch", zeggen ze in Veghel. Om daaraan toe te voegen: "Eens gegeven blijft gegeven." Piet van der Poel van het industrieel museum SieMei heeft de onderdelen van de door Den Bosch afgedankte stationsklok de afgelopen jaren weer bij elkaar kunnen brengen. En daar was heel wat speurwerk voor nodig.
De voorkant stond ergens te verroesten in een hal in de provinciale hoofdstad. Het allerbelangrijkste: het hart van de klok, het aandrijfmechanisme dat met elektrische impulsen de wijzers van de klok doet bewegen, vond hij terug in een garage in Oss.
De vrijwilligers van het museum zijn de komende maanden nog druk bezig om de losse delen van de klok samen te voegen en te herstellen tot een geheel. In september moet hij op een hoogte van circa vier meter de juiste tijd gaan aangeven bij de ingang van de Jumbo Foodexperience in Veghel.
Bosschenaren houden niet van hun stadVoor een Bosschenaar met een beetje liefde voor de historie van zijn stad, moet het een hard gelag zijn. De monumentale en gerestaureerde klok van vier bij vier meter gaat vanaf het najaar de tijd aangeven, niet in zijn stad maar in Veghel. Het is overigens heel vreemd dat niemand in Den Bosch, maar dan ook helemaal niemand, zich de afgelopen jaren heeft ingezet voor het behoud van het eigen industrieel erfgoed. Niemand!
In het voormalig industriële complex in Veghel, waar ooit de CHV zat, en waar nu druk wordt gewerkt om er straks onder meer een Jumbo Foodexperience te kunnen openen zegt iemand wat velen denken. "Bosschenaren zijn gek om zoiets moois te dumpen." Piet van der Poel is er snel bij. "Eens gegeven blijft gegeven."

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...