'ASML ontwijkt Nederlandse belasting via België'

11 maart 2015 om 08:00
nl
Chipmachinefabrikant ASML uit Veldhoven ontwijkt de Nederlandse belasting door gebruik te maken van een gunstige belastingregeling in België, dat meldt ZEMBLA.
Geschreven door

ASML heeft een vestiging in België om gebruik te kunnen maken van de regeling. Volgens ZEMBLA blijkt uit de gegevens van de Nationale Bank van België dat er in 2013 3,6 miljard euro op de bankrekening van ASML stond, de helft van het totale eigen vermogen van ASML.
Vestiging ASML België blijkt woonhuisMaar de vestiging die ASML in België heeft, blijkt geen bedrijf met werknemers, maar een woonhuis. Alleen het adres wordt door ASML gebruikt om in België ingeschreven te staan.
Vorig jaar maakte ASML een winst van 1,2 miljard en betaalde 77 miljoen aan winstbelasting. Dus grofweg 6 procent, terwijl de winstbelasting in Nederland 25 procent bedraagt. In 2012 en 2013 betaalde het bedrijf nog geen 1 procent aan winstbelasting in Nederland.
Belastingontwijking niet illegaalDe belastingontwijking van ASML is niet illegaal, maar staat wel sterk ter discussie. ZEMBLA sprak met de Eurocommissaris voor Mededinging, Margrethe Vestager. Zij vindt dat multinationals belasting moeten betalen in de landen waar ze ook van profiteren.
“Als je winst maakt in een land, vind ik het logisch dat je daar ook belasting betaalt”, aldus de Eurocommissaris in de uitzending.
Reactie ASMLDe woordvoerder van Chipfabrikant ASML, Lucas van Grinsven geeft aan dat het bedrijf zich strikt aan de wet houdt.  "We zijn ons bewust van de levendige discussie over de wijze waarop internationale bedrijven belasting betalen en van de nieuwe belastingconcepten die ontwikkeld worden door de OECD. We volgen deze ontwikkelingen en zullen ons aanpassen aan de nieuwe belastingconcepten zodra ze officieel in werking worden gesteld."
Van Grinsven geeft verder aan zich niet te herkennen in het getal van 3,6 miljard euro. Dit bedrag zou volgens ZEMBLA op papier van de Belgische vestiging staan. "Wij hadden eind 2013 rond 500 miljoen euro cash in België. Zelfs als je onze cash buffer wereldwijd en met een heel ruime definitie zou bekijken, moet je constateren dat de 3,6 miljard die Zembla noemt feitelijk onjuist is."
ASML heeft een uitgebreide schriftelijke reactie aan Zembla gestuurd en betreurt dat deze blijkbaar niet gebruikt is.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.