92 deelnemers aan Brabantse Dorpen Derby 2015

11 maart 2015 om 09:37
nl
Aan de Brabantse Dorpen Derby doen dit jaar 92 dorpen mee. Vannacht om twaalf uur sloot de inschrijving voor de vierde editie van de derby, georganiseerd door de provincie samen met Omroep Brabant. Het thema voor dit jaar is cultuur in de breedste zin van het woord.
Geschreven door

Dorpen kunnen meedoen met activiteiten op het gebied van bijvoorbeeld volkscultuur, dialect, archeologie, maar ook monumenten, musea, literatuur, beeldende kunst, film, dans, theater of muziek of combinaties ervan.
De bedoeling is, dat het deelnemende project de leefbaarheid verbetert van het dorp (tot 15.000 inwoners).. Dorpen Derby leeft voort bij de winnaar van 2014Vorig jaar won de inzending 'Symphonica in Sporto' uit Vierlingsbeek en Groeningen. Het is een verzameling van meerdere ideeën geworden, vertelt Ellen Smits van de organisatie. De activiteiten ontstonden bij speeddates tussen steeds een culturele organisatie en een sportvereniging. Voorwaarde was dat het gezamenlijk idee mensen in beweging moest brengen.
Een basisschool gekoppeld aan de plaatselijke Katholieke Bond van Ouderen bijvoorbeeld voerden samen een ingestudeerde dans uit, terwijl tegelijkertijd een voetbalwedstrijd met elkaar werd gespeeld.
'Beek en Groeningen zonder grenzen'De verschillende ideeën zijn zo'n succes dat er een finale komt op 5 juli: 'Beek en Groeningen zonder grenzen', waarbij de meest opmerkelijke activiteiten worden beloond. Een wedstrijd in een wedstrijd dus.
Met de 25.000 euro die Vierlingsbeek en Groeningen vorig jaar wonnen, wordt een Symphonicar gebouwd, een rijdend sporttheater dat plaatselijke evenementen gaat opleuken.
Finalisten eind april bekendEind april worden de negen finalisten van dit jaar gekozen door een jury, onder leiding van provinciebestuurder Brigite van Haaften. Zij winnen allemaal 10.000 euro én professioneel advies voor hun project.
Bovendien worden zij op Omroep Brabant tv gevolgd tot aan de ontknoping in de liveshow op 12 december 2015. Dan wordt bekend wie volgens de kijkers de drie beste ideeën hebben ingediend, goed voor 25.000, 10.000, en 7.500 euro.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.