Video

Heb je astma? Ga dan niet vlakbij een veehouderij wonen, blijkt uit onderzoek

12 maart 2015 om 10:30
nl
In de buurt van veehouderijen wonen minder mensen met astma dan op iets grotere afstand ervan. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een groot onderzoek naar de relatie tussen gezondheid en intensieve veehouderij in Zuidoost-Brabant. Maar wie eenmaal astma of de longziekte COPD heeft, kan maar beter niet vlakbij een veehouderij gaan wonen. Longpatiënten blijken daar vaker last te hebben van hun luchtwegen dan longpatiënten die ergens anders wonen.
Geschreven door

De onderzoekers weten niet waarom er vlakbij veehouderijen weinig mensen wonen die astma hebben.
Ze vermoeden dat direct omwonenden immuun raken omdat zij voortdurend worden blootgesteld aan de stoffen. Maar het kan ook zijn dat mensen met astma verhuizen naar een gebied zonder grote veestallen.
Zestig meetpalen in het onderzoeksgebiedHet onderzoek wordt uitgevoerd door de Universiteit Utrecht in samenwerking met onder andere het RIVM. Ze onderzochten in Zuidoost-Brabant en Noord-Limburg 2500 omwonenden van veehouderijen. Op zestig plaatsen in het gebied zijn meetpalen geplaatst voor de meting van fijnstof. Van een groot deel van de personen is het bloed, neusvocht en ontlasting onderzocht.
In het vervolgonderzoek kijken de onderzoekers ook naar omwonenden van nertsenhouderijen. Daar hebben inwoners van Elsendorp om gevraagd. In Elsendorp zijn veel nertsenhouders gevestigd. In april worden in het dorp voor dit onderzoek meetpalen geplaatst.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.