Telefoonschermen die voelen als toetsenbord: TU/e gaat futuristische producten bouwen

11 maart 2015 om 17:27
nl
Als het aan de Technische Universiteit Eindhoven ligt, voelen de telefoons en tablets van de toekomst heel anders aan. Wie dan tegen een touchscreen tikt, voelt en ziet een scherm dat verandert in een normaal toetsenbord dat hij kan aanraken.
Geschreven door

Dit is in ieder geval één van de ideeën die de universiteit samen met de South China Normal University gaat uitwerken in een nieuw onderzoekslab. Dat zal donderdag worden geopend in het Chinese Guanghzou, melden de universiteiten woensdag.
Bij het zogenoemde Laboratory for Device Integrated Responsive Materials komen ongeveer 35 wetenschappers te werken. Zij doen onderzoek naar zogenaamde 'responsieve materialen', wat er eigenlijk op neerkomt dat ze futuristische prototypes gaan ontwikkelen die later in producten verschijnen.
Ramen die geen warmte doorlatenHet 'voelbare' toetsenbord kan op termijn nuttig zijn voor blinden en slechtzienden. Daarnaast gaan de wetenschappers ook onderzoek doen naar ramen die geen warmte van de zon doorlaten. Zo warmt bijvoorbeeld een kantoor in de zomer niet meteen op.
Ook willen de onderzoekers een prototype ontwikkelen van een zelfreinigend zonnepaneel. Dit is noodzakelijk, omdat zonnepanelen in droge, woestijnachtige omgevingen vaak vies worden door zandstormen. Daardoor zetten ze minder zonlicht om in een energie.
'Makkelijk om te overtuigen'Hoogleraar Dick Broer van de TU/e is de nieuwe directeur van het laboratorium in China. Hij denkt dat het lab vooral nuttig is om in de toekomst eerder aan geld voor onderzoek en de productie van goederen te komen.
"Het is makkelijker om investeerders en bedrijven te overtuigen met een werkend prototype dan alleen een idee dat op papier lijkt te werken. We werken toe naar een product dat in de winkels ligt", zo legt hij uit.
Onder meer de Chinese provincie Guangdong en het Nederlandse NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek) financieren het lab.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.