Jan van Erp (Stichting Halt) over voetbalgeweld: 'Excuses aanbieden werkt beter dan werkstraf' - Omroep Brabant

Jan van Erp (Stichting Halt) over voetbalgeweld: 'Excuses aanbieden werkt beter dan werkstraf'

11 maart 2015 om 18:08
nl
Afgelopen weekend was er bij de wedstrijd Volkel 5 - Vorstenbossche Boys 6 een vechtpartij waarbij twintig mensen met elkaar op de vuist gingen. Geweld binnen het amateurvoetbal is nog steeds aan de orde van de dag. Jan van Erp van Stichting Halt: "Emotie, moeheid en pijn zorgen ervoor dat de kans groter is dat een speler de grens over gaat."
Geschreven door

"We proberen bij 'risicoclubs' daarom alternatief gedrag te stimuleren, waardoor minder agressie wordt gebruikt", vertelt Van Erp. "Jongens van een team willen presteren. Als er een aantal jongens tussen zitten met korte lontjes, dan vinden andere spelers het moeilijk om daarmee om te gaan."
RWB WaalwijkBij RWB Waalwijk hebben we daarom geprobeerd de aanspreekcultuur te bevorderen. "We hebben gekeken naar het sociaal kapitaal dat binnen de club aanwezig was", vertelt Van Erp. "We hebben allereerst gesprekken gevoerd met jeugd en ouders. Vervolgens hebben we hen gevraagd naar de kernwaarden van de club. Daar kwamen waarden uit als respect en openheid. Tot slot hebben we gekeken naar welk gedrag daar op en naast het veld het beste bij past."
Jongeren die toch over de streep gaan, moeten van Stichting Halt meestal hun excuses aanbieden aan het slachtoffer. Van Erp: "Dat werkt beter dan een werkstraf, omdat jongeren het moeilijk vinden om met de billen bloot te gaan."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.