Hier met die klok: Den Bosch wil monumentaal uurwerk terug van Veghel

11 maart 2015 om 20:37
Wachten op privacy instellingen...
Omroep Brabant
Station 's-Hertogenbosch. (Archieffoto)
1/2 Hier met die klok: Den Bosch wil monumentaal uurwerk terug
De lokale politieke partij Bosch Belang is onaangenaam verrast dat de voormalige stationsklok van het in 1995 gesloopte Bossche NS-station in gebruik wordt genomen in Veghel bij de nieuwe Jumbo Food Experience. Bosch Belang wil de monumentale klok terug in Den Bosch en vraagt het stadsbestuur van Den Bosch om te onderzoeken wie juridisch de rechtmatige eigenaar is.
Geschreven door

De Bossche politiek is ruw wakker geschud door een reportage van Omroep Brabant waarin duidelijk werd dat de gerestaureerde stationsklok de tijd gaat aangeven in Veghel bij de nieuwe Jumbo Food Experience. "Ik denk dat elke echte Bosschenaar die de reportage heeft gezien pijn in het hart krijgt dat wij zo'n mooie historische klok verloren hebben laten gaan", zegt Paul van der Krabben van Bosch Belang.
Veghel maakt lange neus naar Den Bosch "Dit is het mooiste wat we ooit hebben gehad van Den Bosch", zeggen ze in Veghel. Om daaraan toe te voegen. "Eens gegeven blijft altijd gegeven." Piet van der Poel van het industrieel museum SieMei heeft de onderdelen van de door Den Bosch afgedankte, zevenduizend kilo wegende stationsklok de afgelopen jaren bij elkaar kunnen brengen en met vrijwilligers kunnen restaureren.
Terwijl in Veghel de voorbereidingen doorgaan om de klok te plaatsen op het terrein van voormalige CHV-complex, roept Van der Krabben juist op om even een 'pas op de plaats te maken'. "Mijn advies is om te stoppen met de werkzaamheden en dat de gemeente Den Bosch snel contact opneemt met Veghel, zodat ze weten dat wij onderzoeken wie de rechtmatige eigenaar is. En als ze wel doorgaan is dat hun eigen verantwoordelijkheid."
'Spreekwoord'Het Veghelse standpunt 'Eens gegeven blijft gegeven', wordt door Paul van der Krabben beantwoord met een ander spreekwoord. "Zoals het klokje thuis tikt, tikt het nergens. En daarom moet die klok terug naar Den Bosch."

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...