Video

Hanneke Hielkema: opvallende staatsieportretten van Willem-Alexander voor de rechtszalen

11 maart 2015 om 19:58
nl
Met een flinke stapel portretten van koning Willem-Alexander in de achterbak rijdt Hanneke Hielkema donderdag van Veldhoven naar Breda, naar de rechtbank. Haar tekeningen van de koning hangen straks in alle rechtszalen in West-Brabant en Zeeland. Zo'n portret van de koning op een rechtbank is al lang niet meer verplicht, maar op veel plaatsen blijft het een gewaardeerde traditie.
Geschreven door

Wie iets deftigs, iets serieus verwacht bij kunst in de rechtbank komt bij het werk van Hanneke bedrogen uit. Op het eerste gezicht zijn haar portretten gewoon portretten, maar wie iets beter kijkt, ziet dat ze een hele eigen aanpak heeft. Grote delen van de portretten zijn volgetekend - of volgekriebeld - met tientallen kleine fantasiebeestjes. Op één tekening heeft de kunstenares ze ooit geteld. Vijfhonderd waren het er.
WaarderingZe oogst waardering met haar stijl. Voor de rechtbanken in West-Brabant en Zeeland haar een opdracht gaven, leverde ze ook al de portretten voor de rechtszalen in Limburg. Daar werd gekozen voor een portret waar Willem-Alexander met een gulle lach op staat. In West-Brabant en Zeeland ging de voorkeur uit naar een iets strenger ogende koning.
Hanneke maakt haar portretten met inkt die ze met veel water verdunt. Op die manier ontstaan er vlekken en lijnen op het papier die ze weer met inkt overtrekt. Tijdens dat overtrekken ontstaan de beestjes. Het kunstwerk ligt dan voor haar op tafel, terwijl ze geconcentreerd kleine lijntjes tekent en zo een heel mini-universum tot leven brengt.
ArendonkHanneke tekent al haar leven maar ging nooit naar de kunstacademie. De laatste jaren heeft ze een opleiding gevolg op de academie van Arendonk in België waar veel Brabanders naar toe gaan. Daar kreeg ze het advies om de zaak serieus aan te pakken. Ze besloot zichzelf kunstenaar te noemen en maakt nu ook portretten in opdracht.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.