Den Bosch wil een ton extra in veelbesproken puthuis pompen

11 maart 2015 om 19:09
nl
Burgemeester en wethouders van Den Bosch willen 100.000 euro extra beschikbaar stellen om het puthuis op de Markt in de stad te bouwen. Het wordt een replica van een puthuis dat tot 1522 op die plek stond.
Geschreven door

De herbouw kost ruim 400.000 euro. Het gemeentebestuur zegde al twee ton toe. De andere helft moest door de Stichting 1522 - die zich beijvert voor de herbouw - via sponsoring bij elkaar worden gebracht. Dat is niet gelukt. Er is maar 100.000 euro voor het project bij elkaar gehaald.
Om de impasse te doorbreken stellen burgemeester en wethouders de gemeenteraad voor die resterende 100.000 euro te betalen.
'Put hoort in de Efteling'De herbouw van het puthuis houdt de gemoederen in Den Bosch al jaren bezig. Voorstanders vinden het goed dat er een stukje verleden wordt herbouwd, tegenstanders vinden dat kitsch en pleiten er onder meer voor het geld te gebruiken om bestaande monumenten in stand te houden. Voor- en tegenstanders hebben via social media actie gevoerd voor hun standpunt.
Het college wil dat het puthuis voor 2016 klaar is. Dat is het jaar waarin de stad de 500ste sterfdag van de schilder Jeroen Bosch herdenkt. Het is de vraag of dat lukt, want de 89-jarige Peter Mees uit Den Bosch voert tot aan de Raad van State strijd tegen de bouw van het puthuis.
De bezwaren van de voormalig illustrator, reportagetekenaar en directeur van het Kunstcentrum Brabant werden door de Bossche politiek vorig jaar minzaam aan de kant geschoven. Mees vindt het huidige ontwerp van de stadsput 'ridicuul' en meer een bouwsel dat thuishoort in de Efteling.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.