Maatregel na mishandeling conducteurs: stationsagent op grote NS-stations

11 maart 2015 om 23:11
nl
De overheid en de Nederlandse Spoorwegen nemen extra maatregelen om de agressie op stations en in treinen tegen te gaan, zoals vorige week in Brabant. Op de twintig grootste stations in Nederland komt een stationsagent, die indien nodig snel extra collega's kan oproepen.
Geschreven door

Ook worden de toegangspoorten op NS-stations zo snel mogelijk gesloten. Het stationsverbod, dat aan bepaalde mensen kan worden opgelegd, wordt vanaf mei ingevoerd, iets eerder dan gepland. Ook komt er meer cameratoezicht op de stations.
Dat is woensdagavond afgesproken tijdens topoverleg tussen de overheid, NS-directie en vakbonden. Aanleiding voor het spoedberaad op het ministerie van Veiligheid en Justitie was de zware mishandeling van een NS-conductrice vorige week in een trein van Schiphol naar Hoofddorp.
HelmondKort daarna ging het in onze provincie ook twee keer mis. Op station Helmond 't Hout werd iemand mishandeld. In Roosendaal werd een conducteur bedreigd. Maandag voerde NS-personeel actie door te toeteren. Dat gebeurde onder meer op het station van Breda.
De vakbonden zijn blij met de afspraken en met de snelle actie van de politiek. Ze realiseren zich dat de maatregelen geen garantie bieden dat het geweld voorbij is, maar dat die wel een bijdrage leveren om het geweld terug te dringen.
Oproep: Maak filmpjesEen machinist uit Utrecht, die ook voorzitter is van de ondernemingsraad van NS Reizigers, riep reizigers op ook hun steentje bij te dragen. Als ze getuige zijn van agressie tegen personeel of iets verdachts zien, zouden ze naar de politie moeten bellen en filmpjes moeten maken, zei hij.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.