Video

LEGO-fanaten uit Tilburg willen kinderen enthousiast maken voor techniek

12 maart 2015 om 13:51
nl
LEGO bouwen: het lijkt op het eerste gezicht iets voor kinderen, maar de 18-jarige Anika Brandsma en haar vader Arjan uit Tilburg reizen er de hele wereld voor af. Ze vinden het leuk, maar hebben ook een doel. Anika: "We willen kinderen enthousiast maken voor techniek."
Geschreven door

Als kind begon Anika met het bouwen met de bekende gekleurde blokjes. "Eigenlijk heeft m'n vader me aangestoken", lacht ze.
"In de loop der jaren werd het steeds serieuzer en steeds vaker bezochten we samen beurzen. Bezoekers, maar ook medewerkers van LEGO reageerden vaak enthousiast op mijn bouwwerken. Vooral omdat ik een meisje ben."
Abu DhabiToen Anika 18 jaar werd, nodigde LEGO haar uit voor een beurs in Abu Dhabi. "Dat was echt supergaaf! Ik ben er samen met mijn vader naar toe gegaan", zegt Anika. Vader Arjan vult aan: "We hebben veel andere LEGO-bouwers leren kennen en ook veel geleerd van elkaar. Want iedereen bouwt weer net iets anders."
Maar de beurs leverde ook nog iets anders op. Anika werd één van LEGO's Mindstorms Community Partners (MCP). Iedere nieuwe robot die LEGO uitbrengt, krijgt zij als eerste thuis gestuurd en ze mag 'm uitgebreid testen.
Kinderen enthousiast makenAnika en Arjan bouwen thuis regelmatig samen aan nieuwe robots, maar hebben naast hun hobby ook een doel. Arjan: "We willen kinderen met LEGO enthousiast maken voor techniek."
"Techniek klinkt best saai en ouderwets. Op beurzen laten we daarom bijvoorbeeld een haai zien die zelf met sensoren visjes vangt. En dan vinden kinderen het ineens wel interessant!"
YouTubeOok het YouTube-kanaal van de twee wordt steeds populairder. "We uploaden allebei regelmatig video's en die worden behoorlijk vaak bekeken", vertelt Anika. "Sommige hebben meer dan 700.000 views." "Aan de ontbijttafel is het altijd een wedstrijdje wie de meest bekeken video heeft", lacht Arjan.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.