Video

Achteruit inparkeren niet populair onder automobilisten: 'Vooruit blijft favoriet standje'

12 maart 2015 om 00:38
nl
Het zou veiliger en beter zijn maar toch willen 'we' er maar niet aan: achteruit inparkeren. Autoleasemaatschappij Athlon adviseert bedrijven om hun personeel te verplichten om de auto achteruit in te parkeren. Bij een calamiteit kunnen de mensen dan sneller weg. Het zou ook voor minder schade zorgen bij het parkeren. Maar niet iedereen staat te trappelen bij het idee.
Geschreven door

Volgens Peter Emans van rijschool Blom in Etten-Leur is het een typisch gevalletje van 'de kip of het ei'. "Je kunt niet zeggen of nu vooruit of achteruit inparkeren beter is. Het hangt helemaal af van de situatie."
Deuken en kapotte spiegels"Op de openbare weg levert achteruit inparkeren meer risico op voor bijvoorbeeld voetgangers en fietsers. Maar als je eenmaal achteruit bent ingeparkeerd, kun je daarna wel veiliger wegrijden. Maar toch blijft 'voor' voor velen het favoriet standje."
Ook volgens verkeersdeskundige Ruud Hornman van de NHTV in Breda maakt het uiteindelijk niet zoveel uit. "Voor bedrijven is het inderdaad veiliger. Maar als je iedereen verplicht om achteruit in te parkeren krijg je zeker ook meer deuken en kapotte spiegels."
Schuin achteruitHorman heeft overigens wel de 'ultieme' oplossing voor het probleem: schuin achteruit inparkeren. "Dat is voor bijna iedereen veel makkelijker dan haaks parkeren. Bovendien kun je dan ook snel en veilig de weg op."
Zowel Emans als Horman parkeren zelf hun auto's keurig achteruit in. "Het ziet er gewoon gelikter uit", aldus Peter Emans. Verkeersdeskundige Hornman valt hem lachend bij. "Op mijn werk noemen ze me vaak de brandweer."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.