Video

Den Bosch bezig met asielzoekerscentrum voor maximaal 800 vluchtelingen

12 maart 2015 om 15:32
nl
Den Bosch is bezig met de komst van een asielzoekerscentrum (azc). Het azc moet plaats bieden voor zeshonderd tot achthonderd vluchtelingen.
Geschreven door

Wethouder Eric Logister (D66) lichtte donderdag een collegevoorstel toe waarin criteria voor een locatie staan. Met het azc voldoet Den Bosch aan het verzoek van vertrekkend staatssecretaris Teeven om ruimte te maken voor de opvang van vluchtelingen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is blij met het aanbod. Volgens een woordvoerder zijn er nog een paar andere gemeenten die op eigen initiatief hulp aanbieden.
Het nieuwe azc is niet bedoeld voor de opvang van de enorme piek aan vluchtelingen van dit moment. Het Bossche centrum is bedoeld voor de lange termijn en wil vluchtelingen op gaan vangen voor een periode van tien tot vijftien jaar.  
Gesprekken met omwonendenDe gemeente Den Bosch vraagt Bosschenaren om mee te denken over een geschikte plek voor het asielzoekerscentrum. Een commissie waarin een aantal organisaties en iedere betrokken Bosschenaar zitting in kunnen nemen, gaat op zoek naar een geschikte locatie voor zo’n centrum. Dat kan een centrum zijn in bestaande panden, maar de commissie kan ook op zoek gaan naar een nieuwe plek waar een asielzoekerscentrum kan worden gebouwd.
Als er meerdere geschikte locaties zijn gevonden, mogen ook omwonenden van die locaties mee gaan praten. Pas als iedereen is gehoord, wordt er een definitieve keuze gemaakt.
Azc in loop van 2016Het asielzoekerscentrum wordt niet eerder verwacht dan in de loop van 2016. Voor die tijd worden mogelijke locaties bekeken en wordt gesproken met omwonenden.
Het is de bedoeling dat de gemeenteraad in oktober een definitieve locatie voor het asielzoekerscentrum aanwijst. Het voorstel wordt 14 april besproken in de raad.  


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.