Video

Kinderen uit Someren maken kennis met robotvoetballers TU/e: 'Zijn het mannetjes of vrouwtjes?'

12 maart 2015 om 11:42
nl
De Technische Universiteit in Eindhoven is stellig. Als kinderen een jaar of zeven zijn, is het moment daar om ze te verleiden tot de techniek. De beste manier is natuurlijk om het robotvoetbalteam van de TU/e te sturen. Ruim 400 kinderen uit Someren maakten woensdag op deze manier kennis met techniek.
Geschreven door

Volgens Harrie van de Loo van de Technische Universiteit Eindhoven is in de toekomst veel hoogopgeleid technisch personeel nodig. Daarom organiseert de universiteit samen met de Veldhovense chipmachinefabrikant ASML een tour langs scholen.
'Echt wel cool' De kinderen worden in een grote sporthal getrakteerd op een demonstratie van allerlei robots. In de sporthal ligt een voetbalveld met drie robotvoetballers. "Wat moet je allemaal kunnen om te voetballen?", vraagt Van de Loo aan de kinderen. Een jongetje steekt parmantig zijn vinger op. "Een rode kaart krijgen." Daar heeft Van de Loo even niet van terug. En de kinderen vragen hem de hemd van het lijf. "Zijn het nou mannetjes of vrouwtjes?"
De kinderen zijn dolenthousiast over de demonstratie en moedigen hun meester aan, die gaat keepen tegen één van de robots. De robot scoort twee keer. "Hij is gewoon te vlug," roept de meester.
Een 'boost' voor robotsMaar gaan de kinderen nu echt overstag voor de techniek? De meesten weten het nog niet. De universiteit wil de ontwikkeling van robots een boost geven, zodat iedereen straks een robot kan betalen.
Misschien een leuke robot die je kamer opruimt? Eén van de kinderen geeft toe dat er aan zijn kamer niets meer te redden valt. "Die ligt vol met Pokémonkaarten", vult zijn vriendje aan. "Maar een robot maken die wereldkampioen wordt, lijkt me wel erg leuk."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.