Metworstrennen Boxmeer op lijst Nederlands erfgoed

13 maart 2015 om 10:43
nl
De Metworstrennen in Boxmeer worden erkend als immaterieel erfgoed. De paardenrace voor vrijgezellen, die ieder jaar op carnavalsmaandag in Boxmeer wordt gehouden, wordt vrijdag officieel op de lijst van Nederlands erfgoed geplaatst.
Geschreven door

Het gaat om een eeuwenoude traditie. De organiserende Metworstvereniging viert dit weekend haar 275-jarig bestaan.
Dick Goossens, de voorzitter van de vereniging De Metworst, ondertekent vrijdag het certificaat dat hoort bij de erkenning. Ook directeur Ineke Strouken van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed en burgemeester Karel van Soest van Boxmeer zetten hun handtekening onder het document.
Spektakel op het Vortums VeldAan de wedstrijd mogen alleen in Boxmeer geboren en getogen vrijgezellen meedoen. Het spektakel wordt elk jaar gehouden op het Vortums Veld, een weg door de weilanden tussen Sambeek en Vortum-Mullem. De wedstrijd trekt steeds duizenden mensen uit Boxmeer en wijde omgeving.
De winnaar van de paardenrace mag zich een jaar de 'Koning van de Metworst' noemen. Dit jaar viel deze eer te beurt aan de 29-jarige Kevin Knuiman.
Andere Brabantse traditiesIn 2012 werd de Heilig Bloedprocessie van Boxmeer, ofwel de Vaart, ook al op de lijst van Nederlands erfgoed geplaatst.
Andere Brabantse tradities op de lijst zijn bijvoorbeeld de bloemencorso’s in Valkenswaard en Zundert en de Brabantsedag in Heeze. Onlangs nog kreeg ook de Heilig Bloedprocessie in Boxtel deze erkenning. De plaatsing op de erfgoedlijst is een vorm van erkenning die vooral is bedoeld om de verschillende tradities ook in de toekomst levend te houden.  

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.