Doorstart Ruit om Eindhoven ook mogelijk zonder Rijksbijdrage

12 maart 2015 om 16:59
nl
De provincie Brabant kan de rondweg om Eindhoven ook zonder bijdrage uit Den Haag aanleggen. Het nieuwe provinciebestuur kan na de verkiezingen snel met de doorstart van de Ruit aan de slag, zo blijkt uit een doorstartdossier dat de Gedeputeerde Staten hebben vastgesteld.
Geschreven door

De Rijksbijdrage bedroeg 271 miljoen euro. Toch is er nog voldoende financiële ruimte om de Ruit in de voorgestelde vorm uit te voeren.
“Dat is mogelijk omdat de verbreding van de A67 eerst onderdeel was van het Ruit-project en nu volledig voor rekening komt van het ministerie van Infrastructuur en Milieu”, aldus gedeputeerde Ruud van Heugten. Binnen het nu beschikbare budget (590 miljoen euro) hoeven geen concessies te worden gedaan en blijft de kwaliteit van het plan overeind, is zijn conclusie.
Vervallen bijdrageHet dossier bevat geen nieuwe plannen voor de verkeersruit. Het omstreden plan voor voltooiing van de rondweg om Eindhoven met nieuw asfalt ten noorden van de stad werd onzeker, toen Den Haag de bijdrage van 271 miljoen euro vorig jaar introk. Het Rijk geeft het geld liever uit aan de A67 ten zuiden van Eindhoven.
De provincie liet uitzoeken dat voor de nieuwe rondweg 33 miljoen euro minder nodig is als drie dure constructies worden geschrapt. Of Brabant de nieuwe rondweg zelf gaat aanleggen, is aan de nieuwe coalitie. Het is in Brabant weer een van de belangrijkste onderwerpen tijdens de aanstaande verkiezingen.
OmstredenHet plan is omstreden omdat de nieuwe weg door kwetsbaar natuurgebied gaat en tegenstanders twijfelen aan het nut. Ook direct betrokken gemeenten zoals Eindhoven, Helmond, Laarbeek en Nuenen zijn tegen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.