Video

Kliniek in Eindhoven doet wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe behandelmethode bij een burn-out

12 maart 2015 om 20:03
nl
Een grootschalig wetenschappelijk onderzoek naar een nieuwe behandelmethode bij mensen met een burn-out. Bij het Eindhovense bedrijf Letec worden burn-outpatiënten momenteel experimenteel behandeld met onder meer magneetveldtherapie. Voor de tweede fase van het onderzoek zoeken ze nog nieuwe (burn-out) vrijwilligers.
Geschreven door

Tot nu toe wordt een burn-out patiënt behandeld door middel van gesprekken en gedragstherapie. De wetenschappers in Eindhoven, die al maanden bezig zijn met een onderzoek naar een nieuwe behandelmethode, gooien het over een andere boeg.
Patiënten die vrijwillig meedoen aan het onderzoek worden liggend op een bedbank behandeld met licht en met elektromagnetische energie. "De afwisseling van de magnetische velden zorgt voor een vermindering van de klachten", zegt wetenschapper Toine Schoutens, die namens het AMC het onderzoek in Eindhoven verricht.
Het placebo-effect Omdat het gaat om een wetenschappelijk experiment krijgt niet iedereen een dosis magneetstraling. De verschillen tussen patiënten die niet en wel worden bestraald moeten gaan aantonen of deze nieuwe methode ook echt werkt. Uiteraard weten de deelnemers niet of ze een placebobehandeling ondergaan, of een echte behandeling.
Burn-out is duur Iemand met een burn-out die zich ziek meldt bij zijn werkgever is gemiddeld 189 werkdagen met ziekteverzuim. "Als dat een werknemer is die een baan heeft op HBO-niveau, kost dat de werkgever ongeveer negentigduizend euro", rekent Martijn Limburg, directeur van Letec, voor. Alleen al in Brabant zijn er tienduizenden mensen die niet kunnen werken door een burn-out. Voor heel Nederland wordt de financiële schade veroorzaakt door een burn-out, geschat op enkele miljarden euro's
Voor de tweede fase van het onderzoek zijn de wetenschappers nog op zoek naar circa vijftig nieuwe cliënten, die momenteel thuis zitten met een burn-out.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.