Provincies, gemeenten en Veiligheidsregio sturen brandbrief over spoorveiligheid naar Den Haag

12 maart 2015 om 21:14
nl
Drie provincies, twintig gemeenten en de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant hebben donderdag samen een brandbrief gestuurd aan staatssecretaris Wilma Mansveld. Ze maken zich ernstige zorgen over de veiligheid van het spoorvervoer van gevaarlijke stoffen door dichtbevolkte gebieden via de Brabantroute en overige Zuid-Nederlandse spoorlijnen.
Geschreven door

Aanleiding voor de brief is de botsing van een passagierstrein en een goederentrein in Tilburg, afgelopen vrijdag. Na de botsing lekte uit de goederentrein de brandbare stof butadieen. De Tilburgse wethouder Mario Jacobs zei maandagavond al dat hij de gemeenten ging mobiliseren om samen een brief te sturen aan de staatssecretaris.
VeiligheidsmaatregelenHet ongeluk werd veroorzaakt doordat de machinist door een rood sein reed. Dat had voorkomen kunnen worden als het sein beveiligd was geweest met een zogeheten ATBvv-systeem. Dit systeem waarschuwt de machinist als een spoorwegsein opdracht geeft snelheid te minderen. Wanneer de machinist niet reageert, remt het ATBvv-systeem automatisch.
De ondertekenaars zeggen verbaasd te zijn dat het sein geen ATBvv-systeem had. De installatie daarvan was namelijk beloofd na een bijna-ongeluk op dezelfde plek in 2007.
PlanningZe vragen Mansveld daarom na te gaan of eerder toegezegde veiligheidsmaatregelen intussen zijn uitgevoerd, en of geplande maatregelen naar voren kunnen worden gehaald. De brief is opgesteld door de Tilburgse burgemeester Peter Noordanus. Onder de mede-ondertekenaars zijn de gemeenten Zwijndrecht, Breda, Eindhoven, Roosendaal en Venlo en de provincies Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.