Aantal bedrijven met megastallen explosief toegenomen, vooral in Brabant

13 maart 2015 om 07:50
nl
Het aantal bedrijven met megastallen in Nederland is de afgelopen jaren flink toegenomen. Dat blijkt vrijdag uit een inventarisatie van onderzoeksbureau Alterra in opdracht van milieuorganisatie Milieudefensie. In Brabant staan de meeste 'megabedrijven' van het land, namelijk 259.
Geschreven door

Het aantal bedrijven met megastallen nam tussen 2005 en 2013 toe van 301 naar 803 in totaal. Melkveebedrijven namen bij die toename de grootste rol op zich. Die groeiden relatief sneller dan bijvoorbeeld pluimveebedrijven.
Brabant koploperDe groei doet zich volgens Alterra voor in elke provincie. Noord-Brabant, Gelderland en Friesland springen er echter uit. Die tellen nu elk meer dan honderd van zulke bedrijven, die volgens Milieudefensie per onderneming over meerdere megastallen kunnen beschikken.
Brabant voert met 259 ondernemingen de lijst aan, terwijl er in 2005 nog 94 waren. Het grootste deel daarvan heeft nu zeugen (112). De rest heeft varkens (50), koeien (38), geiten (26), kuikens (15), legkippen (14) en kalveren (4).
Angst voor milieuproblemenExperts vrezen voor milieuproblemen. Alterra, een onderzoeksbureau van Wageningen University, zegt in Trouw dat de overheid geen rekening houdt met meerdere stallen die bij elkaar staan. In plaats daarvan zou de overheid alleen bedrijven afzonderlijk keuren.
Megastallen zijn minstens drie keer zo groot als gangbare stallen. Er is sprake van een megastal als er relatief veel dieren in een stal staan. Het gaat dan om tenminste 220.000 vleeskuikens, 120.000 leghennen, 250 melkkoeien of 7500 vleesvarkens.
Lees ook: Varkensboeren kiezen massaal voor megabedrijven

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.