Publiek danst wild mee op gitaarmuziek tijdens nieuwe 'Romeo en Julia' in Tilburg

13 maart 2015 om 13:27
nl
'Romeo en Julia' is nog geen half uur aan de gang als de hele zaal op de maat van vette gitaarmuziek staat te dansen terwijl de lichtinstallatie boven het podium van Theaters Tilburg op het standje 'rocktempel' gaat. Het hoort bij regisseur Lucas de Man die de toeschouwers graag letterlijk in beweging brengt. Je kán het een theatertruc noemen, de rondgierende adrenaline zorgt spontaan voor een gevoel van verbondenheid, maar het is ook gewoon onverwacht leuk.
Geschreven door

Nee. In de 'Romeo en Julia' zoals Shakespeare die schreef, komt geen popfestival voor. En dat is dan nog lang niet de grootste verandering die Lucas de Man in het verhaal heeft aangebracht.
Ondanks een tekst die voor een groot deel uit de oorspronkelijke zinnen bestaat en veel plotwendingen die Shakespeare zelf nog verzonnen heeft, vertelt de 'Romeo en Julia' die donderdagavond in Tilburg in première ging een compleet nieuw verhaal.
Onvoorwaardelijke liefde 'Romeo en Julia' in de oorspronkelijke versie gaat over onvoorwaardelijke liefde. Je houdt van één ander mens en als dat fout gaat, verkies je de dood boven een tweede poging met een ander. De Julia die donderdagavond in Tilburg op de planken stond, was uit een ander hout gesneden.
Als advocaat checkt ze zorgvuldig alle voorwaarden uit het huwelijkscontract voordat Romeo haar mag kussen en als ze even later spannende keuzes moet maken, speelt haar eigen carrière een grote rol in haar afwegingen. Haar Romeo daarentegen blijft een ouderwets verliefde naïeveling.
De 'Romeo en Julia' van het Zuidelijk Toneel is een mooie en veelkleurige theaterbelevenis. De stevige muziek, de grote decorstukken die op- en afrijden, het schijnbare gemak waarmee de acteurs de bloemrijke Shakespeareteksten hanteren, de slapstick en de onbekommerde grappen zorgen allemaal voor een goed gevoel.
Een ander mens Extra spannend is het voor wie de oorspronkelijke 'Romeo en Julia' kent. Wie doorheeft dat Julia in deze nieuwe versie een ander mens is, begint zich snel af te vragen hoe dit af gaat lopen. Een spanning die Lucas de Man behendig manipuleert als het even lijkt dat hij ondanks zijn nieuwe heldin weer op de plot van de oude Shakespeare uit gaat komen... en meer vertellen zou flauw zijn.
Maar dat is niet het enige. 'Romeo en Julia' is al jaren hét westerse cliché over de liefde. Lucas de Man had natuurlijk zelf een voorstelling over verliefdheid kunnen schrijven maar juist de draai die hij geeft aan een verhaal dat al van ons allemaal is, maakt de liefde deze keer extra spannend!

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.