Zes van Breda dinsdag weer voor de rechter voor inhoudelijke behandeling herzieningsproces Oma Mok

13 maart 2015 om 12:42
nl
De drie mannen en drie vrouwen die in 1994 zijn veroordeeld voor de moord op de Chinese 'Oma Mok' in Breda komen dinsdag weer voor de rechter. Het Gerechtshof in Den Haag begint dan met de inhoudelijke behandeling van het herzieningsproces tegen de zogenoemde Zes van Breda. De Hoge Raad bepaalde in 2012 dat de verdachten onterecht zijn veroordeeld en dat de zaak opnieuw moet worden bekeken.
Geschreven door

De rechtbank heeft negen dagen uitgetrokken voor het proces. Aanstaande dinsdag en woensdag worden de verdachten verhoord. Op 31 maart komt justitie met een eis. De uitspraak volgt op 3 juni. De afgelopen jaren zijn er al meerdere tussentijdse zittingen geweest.
Oma Mok gewurgdHet lichaam van Oma Mok werd op 4 juli 1993 gevonden in het Chinese restaurant Peacock in Breda, waarvan haar zoon eigenaar was. De 56-jarige vrouw was zwaar mishandeld en gewurgd.
Het politieonderzoek naar de moord liep vast, totdat acht maanden later een tip in de richting van drie mannen en drie vrouwen wees - de latere Zes van Breda.
Bekentenissen basis veroordelingDe politie arresteerde het zestal. Tijdens verhoren legden de drie vrouwelijke verdachten bekentenissen af; twee van hen herhaalden deze later bij de rechter. De bekentenissen vormden de belangrijkste basis voor de veroordeling. De mannen hebben altijd ontkend.
De rechter legde de mannen tien jaar cel op, de vrouwen kregen wegens medeplichtigheid straffen tot twee jaar. Ze zaten allemaal hun straf uit.
Rechterlijke dwalingEen van de mannen stapte jaren later naar rechtspsycholoog Peter van Koppen, die met zijn project Gerede Twijfel mogelijke rechterlijke dwalingen wetenschappelijk onderzoekt. De bevindingen van Van Koppen leidden uiteindelijk tot nieuw onderzoek, met enkele verrassende uitkomsten.
Zo zouden bij eerdere behandelingen in de jaren 90 door politie en justitie veel fouten zijn gemaakt. Onder meer belangrijke ontlastende getuigenverklaringen waren achtergehouden.
EerherstelDe advocaten van de Zes van Breda hopen dat het herzieningsproces uitmondt in eerherstel.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.