‘Recht om overal te bidden is sterk', eigenaar Pukkemuk trekt mogelijk aan kortste eind in burkazaak

31 december 2015 om 08:57
nl
De van discriminatie beschuldigde eigenaar van speelboerderij Pukkemuk kan in de geruchtmakende burkazaak zomaar aan het kortste eind trekken. Volgens advocaat Danny Snijders is het recht om overal te bidden in Nederland zó sterk dat je niet zomaar mensen op die manier kunt benaderen en kunt wegsturen van je terrein. Dat zegt de raadsman in gesprek met Omroep Brabant.
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

De speelboerderij in Dongen staat deze week plots in het middelpunt van een etnische discussie. Mag je zomaar op iemands privéterrein bidden, ook als mensen zich daaraan storen? “De eigenaar heeft inderdaad het recht om regels te stellen aan gedrag en aan uiterlijk vertoon. Maar die regels moeten wel redelijk zijn”, legt de Bossche advocaat uit.
In Nederland heeft iedereen de vrijheid om zelf te kiezen om tot een godsdienst toe te treden en deze te beoefenen. “Het recht om overal te bidden is zó sterk dat het maar zelden voorkomt dat iemand dat echt op zo’n manier kan stellen.”
ZIE OOK: Mohamed legt uit: hoe werkt bidden in de openbare ruimte?
Aangifte van discriminatieDe Tilburger Bilal Salam, die maandag samen met familieleden Pukkemuk bezocht, deed woensdag aangifte van discriminatie. Tijdens het bezoek gingen drie volledig gesluierde vrouwen in gebed. Andere bezoekers van Pukkemuk schrokken hiervan, meldt eigenaar Van Leijsen. Hij besloot de Tilburgers op hun gedrag aan te spreken.
In een brief liet de directeur weten zich slachtoffer en geen dader te voelen. Hij benadrukt dat de rel om het bidden en de gezichtsbedekkende sluiers helemaal niets met discriminatie te maken heeft. “Voor de spelende kinderen en ook hun ouders was het een situatie waar ze moeilijk raad mee wisten.”
ZIE OOK: ‘Kinderen waren bang’, eigenaar Pukkemuk voelt zich slachtoffer na rel om boerka
VervolgprocesOp het moment ligt de aangifte bij het Openbaar Ministerie in Breda. Daar buigt een expert die gespecialiseerd is in discriminatiezaken zich over de zaak. Volgens Bilal gaat de aangifte niet alleen om het bidden, maar ook om de boerka’s die zijn drie schoonzussen droegen. Op de beelden die de Tilburger maakte is te horen dat Van Leijsen roept dat ‘die sluiers af moeten’ en de familie ‘te extreem is’.
Het kabinet wil het dragen van een boerka op sommige plaatsen verbieden. Het dragen van gezichtsbedekkende kleding wordt mogelijk verboden in het openbaar vervoer, het onderwijs, de zorg en in overheidsgebouwen. Bedrijven kunnen zelf kledingvoorschriften hanteren die het dragen van een boerka onmogelijk maakt. Volgens Bilal was dat in Pukkemuk allerminst het geval.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.