35 machinegeweren kwamen via de post naar Brabant

14 maart 2015 om 09:00
De routes van internationale wapenhandelaren lopen door Brabant. In december werden nog twee Ossenaren en een Poolse man betrapt met een pakket met 35 machinegeweren. De wapens worden per pakketpost verzonden, zo blijkt uit Europoldocumenten, die in het bezit zijn van Omroep Brabant.
Geschreven door

Volgens documenten van Europol is deze zending niet uniek, pakketjes zoals deze komen één of twee keer per maand naar Nederland. De rol van de drie mannen wordt in de papieren beschreven als slechts loopjongens'.  
Vanuit Bratislava naar OssDe in december ontdekte lading was afkomstig uit Bratislava, Slowakije. De metalen kist leek op een sokkel voor een beeld en was gevuld met onderdelen van 35 Scorpion machinegeweren.
De politie werd getipt en plaatste een zender toen het pakket aankwam in het verdeelcentrum in Eindhoven. Na bezorging op een adres in Berghem vertrokken de twee Ossenaren en de Pool met het pakket richting Nistelrode, maar onderweg werden ze gestopt door de politie.
'Geen uitgemaakte zaak'Op heterdaad betrapt met een kist vol automatische wapens klinkt alsof het vonnis al getekend is, maar volgens advocaat Louis de Leon is er nog niets bewezen. "Het pakket was ongeopend en was erg zwaar, mijn cliënt heeft geholpen. Het was voor hem een complete verrassing toen de inhoud bekend werd."
De Ossenaar die door De Leon wordt bijgestaan, is militair en werkt op Vliegbasis Volkel. Na huiszoeking zijn bij hem thuis ook kogels gevonden. "Hij heeft bij thuiskomst na een missie zijn kleren uitgedaan en opgeborgen. Daarna is er nooit meer naar gekeken." De vondst zou volgens De Leon dus niets met het wapentransport te maken hebben.
Waarom de loopjongens? Opvallend is dat het gezenderd pakket gebruikt is om dit drietal, waarschijnlijk tussenpersonen, op te pakken. "Dit is een gemiste kans voor de politie, ze hadden makkelijk kunnen zien voor wie het pakket bestemd was."
Op een parkeerplaats bij een supermarkt in Nistelrode moest het pakketje aan de volgende persoon overgedragen worden, maar daar is het drietal nooit aangekomen.  
Brandpunt ReporterHet KRO-programma Brandpunt Reporter besteedt zondagavond aandacht aan de wapenhandel binnen Nederland.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...