Curator Eindhovense uitvindersbedrijf InnoConcepts wil 63,5 miljoen euro aan schade gaan verhalen

14 maart 2015 om 07:54
nl
De curator van het in 2010 failliet verklaarde uitvindersbedrijf InnoConcepts wil 63,5 miljoen aan schade gaan verhalen op oud-bestuurders, oud-commissarissen en accountant Deloitte. Dat meldt het Eindhovens Dagblad. Ook de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) wil de schade van de beleggers gaan verhalen.
Geschreven door

InnoConcepts, waar 225 mensen werkten, was in 2007 nog zo'n 385 miljoen euro waard. Drie jaar later ging het bedrijf failliet.
InnoConcepts hield zich bezig met het vermarkten van nieuwe (spuitgiet-)technolo­gie. Het bedrijf bracht onder meer de Lifehammer op de markt, een hamertjes waarmee in het geval van nood een autoruit in kan worden geslagen.
'Een grote luchtballon'Curator Louis Deterink stelt in het ED dat oud-bestuurders, -commissaris­sen en accountant Deloitte aan­sprakelijk voor het boedeltekort van 63,5 miljoen euro. Dat blijkt bij de rechtbank gedepo­neerde onderzoeksresultaten.
Hij beschrijft het Eindhovense uitvindersbedrijf als 'een grote luchtballon'. Zo zou InnoConcepts sinds 2005 financieel zijn leeggetrokken door privévennootschappen van een bestuurder.
WanbeleidDeterink gaat in zijn onderzoek in op het wanbeleid bij InnoConcepts. Hij spreekt over 'dubieuze transacties', 'misleidende financiële verslagge­ving' en ‘een voor een beursfonds ont­luisterend gebrek aan integriteit’.
Ook de controle van accountant Deloitte zou ‘tekort zijn ge­schoten’. Drie voormalige leidinggevenden van InnoConcepts worden strafrechtelijk vervolgd door het OM.
'Schan­daligste beursdebacle ooit'De Vereniging van Effectenbezit­ters (VEB) noemt het faillissement van InnoConcepts ‘schandaligste beursdebacle ooit in Ne­derland'. "Dit gaat veel verder dan incompetentie van bestuurders. Ik noem dit crimineel”, zegt ad­junct-directeur Errol Keyner in het ED.
In 2010 deed de VEB aangifte te­gen het voormalige bestuur van InnoConcepts vanwege  oplichting en valsheid in geschrifte. Nu de curator zijn conclusies heeft getrokken, gaat VEB de schade van de beleggers proberen te verhalen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.