Willy Selten uit Oss blikt openhartig terug op paardenvleesschandaal: 'Ik zat er compleet doorheen' - Omroep Brabant

Willy Selten uit Oss blikt openhartig terug op paardenvleesschandaal: 'Ik zat er compleet doorheen'

14 maart 2015 om 09:03
nl
Vleeshandelaar Willy Selten uit Oss is een van de hoofdrolspelers in het paardenvleesschandaal waar hij over anderhalve week voor de rechter voor staat. In het Algemeen Dagblad blikt hij terug op deze moeilijke periode in zijn leven. "Op een gegeven moment ging het zo slecht met me dat ik dacht: Ik spring voor de trein. Dan ben ik er vanaf."
Geschreven door

Willy Selten kwam in opspraak toen in 2013 werd ontdekt dat hij paardenvlees in rundvleesproducten zou hebben verwerkt en als puur rundvlees verkocht. Vijftig miljoen kilo vlees moest van de markt worden gehaald.
'Ik piekerde me suf'In het AD is Selten bijzonder openhartig over wat hij allemaal heeft meegemaakt. "Ik heb maandenlang in een achtbaan gezeten. De hele wereldpers heeft voor mijn deur gestaan. Ik verscheen in Hongkong in de krant. Was in Aruba op televisie."
Selten hoorde beschuldigingen tegen hem uiten, terwijl hij niet in de positie was die te weerleggen. " Ik zou afgekeurd vlees verkopen. Samenwerken met Ierse drugscriminelen en weet ik wat allemaal. Als je eenmaal de boeman bent, heeft het geen zin om verhalen tegen te spreken. Het is Willy tegenover miljoenen andere mensen."
Op een gegeven moment  werd het Selten bijna allemaal te veel. "Ik zat er compleet doorheen. Sliep nauwelijks, piekerde me suf. Op een gegeven moment ging het zo slecht met me dat ik dacht: ik spring voor de trein. Dan ben ik er vanaf."
Enorme druk op gezinslevenWilly Selten vertelt dat de hele affaire bijzonder zwaar was voor zijn gezin. Mensen mochten bijvoorbeeld niet meer met zijn dochter omgaan omdat hij als crimineel werd gezien. "Zoiets gaat door het hele dorp. Mijn vrouw en ik hadden er geen zin meer in om elke keer ons verhaal te moeten doen. Ik zei op een gegeven moment, laat zitten, joh. Ik ga wel weg. We hebben ons huis te koop gezet en zijn naar België vertrokken.''    
In België zou Willy Selten samen met zijn zoon een nieuw bedrijf zijn begonnen. In het AD vertelt Selten dat hij het zijn zoon is die voor zichzelf is begonnen en zijn rol in het bedrijf beperkt is. "Stierenvlees levert hij, vooral aan islamitische slagerijen. Ik adviseer hem een beetje. Onderhoud wat inkoopcontacten. Kleinschalig werk, op de achtergrond. Het is goed zo.''  
Selten voor de rechterOver anderhalve week staat Willy Selten voor de rechter. "Ik heb 22 jaar nodig gehad om de boel op te bouwen. Moordende concurrentie. Altijd zoeken naar een hogere prijs. Een betere klant. Een betere leverancier. Maar één inval en alles was weg.'' Die terugroepactie was onnodig, stelt Selten. "Als ik in overtreding ben geweest, dan was iedereen in de sector dat."
In het AD haalt Selten onder meer uit naar de NVWA. "In drie jaar tijd is de NVWA twee keer bij me langs geweest. Het zijn niet altijd mensen uit de praktijk. Op de dag van de inval kwam er zo'n wijsneus met een etiketje aangelopen. 'Moet je kijken,' riep hij tegen de hoofdinspecteur. 'Ze verwerken hier ook ezel!' Hij wist niet dat een ezeltje een onderdeel is van een rund."    
Lees meer over de zaak-Willy Selten op onze themapagina: www.omroepbrabant.nl/willyselten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.