1450 kilo afval opgeruimd bij actie Schone Maas: 'Wij willen iets terugdoen voor de natuur' - Omroep Brabant

1450 kilo afval opgeruimd bij actie Schone Maas: 'Wij willen iets terugdoen voor de natuur'

14 maart 2015 om 15:23
nl
"In deze vuilniszak zit heel veel glas, bierflesjes, oude blikjes, plastic, alles wat we hier bij de oevers hebben weggehaald." Een kleine honderd mensen zijn zaterdagochtend in de weer om zwerfafval op te ruimen aan de oevers van de Maas bij Oud-Empel. Het was het startschot voor de actie 'Schone Maas'. In totaal werd er 1450 kilo afval opgeruimd.
Geschreven door

Ook in de gemeenten Cuijk, Boxmeer, Grave, Oss, Heusden en Waalwijk gaan vrijwilligers in maart en april zwerfafval opruimen aan de oevers van de Maas.
Plastic soepDeze zaterdagochtend werd met afvalgrijpers in de gemeente Den Bosch geruimd. Een vader, moeder en hun drie kinderen zoeken aan de waterkant naar troep. "Ik las op internet over deze actie", vertelt de moeder. "We wonen hier vlakbij de Maas en we willen iets terug doen voor de natuur."
Veel van de rommel die nu langs de Maas ligt, komt uiteindelijk in het water terecht. Dan wordt het meegevoerd naar de zee. Veertig procent van de zogenoemde 'plastic soep' in de oceanen bestaat uit afval dat in de rivieren is gegooid.
Bewust makenDoel van de actie Schone Maas is mensen bewust maken van de effecten van achteloos afval weggooien. Gedeputeerde Johan van den Hout gaf zaterdagochtend het startschot.
"Het is niet de bedoeling dat we alleen rotzooi opruimen. Nu maken we de Maas schoon, maar we willen ook dat dit zo blijft. Dus dat mensen hun afval niet meer op straat gooien."

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.