Cheeta's Beekse Bergen 'ontsnappen' naar neushoornvlakte: 'Werd foutje gemaakt met hek'

15 maart 2015 om 19:32
nl
In Safaripark Beekse Bergen is het zondagmiddag twee cheeta's gelukt om hun eigen gebied te verlaten. De dieren wisten de wildroosters om hun terrein te omzeilen en kwamen zo op de neushoornvlakte. Bezoekers mochten tijdelijk niet in die omgeving komen. Dat leidde tot files in het safaripark.
Geschreven door

Volgens hobbyfotograaf John de Greef, die zag hoe de cheeta's ontsnapten, heeft een verzorger een foutje gemaakt. "Die was met een jeep met aanhanger van het luipaardverblijf naar de neushoornvlakte gereden. Maar omdat hij niet ver genoeg door was gereden, kon het hek niet dicht en moest hij zijn auto verzetten", vertelt De Greef.[YouTube:body:https://www.youtube.com/watch?v=SIS8SbMVT-w]
'Cheeta's waren nieuwsgierig en zagen ruimte'Dat was precies het moment dat de twee cheeta's hun kans schoon zagen. "Ze zijn uit Zweden overgekomen en zitten er pas twee weken", legt De Greef uit. "Dit was de eerste dag dat de neushoorns en elandetilopes buiten waren, dus dat vonden ze heel interessant. Ze schoten door het hek en vielen meteen een elandantilope aan."
Toch bleek die elandantilope een maatje te groot voor de jachtluipaarden. "Ze kregen een flinke schop en dropen af. Daarna groepeerden de neushoorns zich, net als de elandantilopen. De cheeta's werden naar een hoek gedreven." Ondertussen waren er al meerdere jeeps met verzorgers van het safaripark gearriveerd.
'Er was sensatie, maar absoluut geen gevaar'Die zorgden ervoor dat de andere dieren in het verblijf aan de kant gingen. Uiteindelijk zijn de cheeta's teruggedreven naar hun eigen verblijf. "Er was absoluut geen paniek", vertelt De Greef.
"De medewerkers van het park reageerden heel snel en ze waren ook heel open over wat er gebeurde. Het was een beetje sensatie, maar gevaar is er nooit geweest." De ooggetuige vond het vooral een heel bijzonder beeld.
Geen honger"Het was de eerste keer dat ze die dieren zagen, een onwennige situatie. Maar de dieren waren wel een maatje te groot voor ze'', legt een woordvoerder van de Beekse Bergen uit.
De bezoekers van de neushoornvlakte werden in hun auto's weg van de vlakte gedirigeerd, wat leidde tot opstoppingen. De verzorgers wisten de cheeta's snel terug te drijven naar hun eigen verblijf. "Op geen enkel moment is er gevaar geweest voor de bezoekers."
Systeem nagekekenVerzorgers bedienen de poort vanuit hun auto met een afstandsbediening. Waarom dat zondagmiddag misging is niet duidelijk. Maar het systeem is nagekeken zodat herhaling is uitgesloten, zei de woordvoerder van het safaripark.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.