TiLT wil meer aandacht voor de letteren in Brabant

15 maart 2015 om 19:06
nl
Lezen doe je het liefst alleen, maar zaterdagavond trokken er toch zo'n zeshonderd boekenliefhebbers naar TiLT, het literaire festival in de Tilburgse schouwburg. Het programma zaterdagavond was het hoogtepunt van een vier dagen durend festival. TiLT bestaat al vijf jaar en heeft serieuze ambities om in de komende jaren in de hele provincie aan de slag te gaan.
Geschreven door

Bijke Aarts, een van de organisatoren van het festival, vertelde dat zaterdagavond. Haar club heeft van de provincie geld gekregen om de literatuur in Brabant extra onder de aandacht te brengen.
Ontmoeten in schrijverswerkplaatsenZe denkt aan manieren om jonge schrijvers te helpen. Bijvoorbeeld door het oprichten van schrijverswerkplaatsen, waar beginnende schrijvers elkaar kunnen ontmoeten en kunnen reageren op elkaars werk.
Zo'n werkplaats bestaat al in den Bosch, maar er zouden er wat TiLT betreft best meer mogen zijn.
Talent bijbrengen?De Vlaamse schrijfster Annelies Verbeke was als writer-in-residence een van de hoofdgasten van TiLT. Ze heeft inmiddels zeven romans op haar naam staan. Ze vindt steun voor jonge schrijvers belangrijk, maar relativeert het ook meteen. "Ik weet niet of schrijfworkshops echt werken. Je kan iemand niet het talent bijbrengen. Iedereen heeft ergens talent voor, maar dat is niet bij iedereen schrijven."
Bosschenaar Lucas de Waard studeerde als schrijver af aan de HKU in Utrecht. "Ik heb een diploma waar op staat dat ik schrijver ben, maar daar vraagt natuurlijk nooit iemand naar." Het is Lucas wel gelukt, want binnenkort verschijnt bij De Geus in Breda zijn eerste roman. Lucas staat zeker achter het idee van schrijverswerkplaatsen. "Collega-schrijvers die reageren op je werk... Daar kun je in korte tijd heel erg veel van leren."
In de schijnwerpers Festival TiLT blijft een jaarlijks terugkerend evenement in Tilburg. Maar Bijke Aarts hoopt wel dat de literatuur de komende jaren in Brabant wat meer in de schijnwerpers komt te staan.
"Mijn droom is dat over een paar jaar in elke Brabantse stad meteen duidelijk is waar je moet zijn voor de literatuur: of het nou is als lezer of als schrijver. Het mag allemaal wel wat zichtbaarder worden."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.