GroenLinks: doe iets aan intensieve veehouderijen die overlast veroorzaken voor longpatiënten

16 maart 2015 om 13:10
nl
GroenLinks wil dat Gedeputeerde Staten maatregelen nemen om de overlast te bestrijden die longpatiënten ondervinden die in de buurt van intensieve veehouderijen wonen. Vorige week bleek dat die patiënten vaker last hebben van de luchtwegen dan longpatiënten die elders wonen.
Geschreven door

Dat was in ieder geval de voorlopige conclusie van een grootschalig onderzoek van de Universiteit Utrecht in samenwerking met onder andere het RIVM. De wetenschappers keken naar het bloed, neusvocht en de ontlasting van omwonenden van veehouderijen in Brabant en Limburg.
Last van luchtwegenUit het onderzoek kwam naar voren dat astma- of copd-patiënten maar beter niet vlakbij veehouderijen kunnen wonen. Ze blijken daar namelijk vaker last te hebben van hun luchtwegen. Voor GroenLinks is dit het signaal er nu al iets aan te doen.
Andere partijen willen nog wachten met maatregelen, omdat er nog haken en ogen zijn. Zo kunnen de wetenschappers nog niet verklaren waardoor er minder mensen met astma bij veehouderijen wonen. Mogelijk zijn ze juist sneller immuun of verhuizen ze eerder.
Volgend jaar resultatenDe onderzoekers verwachten volgend jaar de definitieve resultaten bekend te maken. Voor GroenLinks duurt dit te lang. De partij vraagt Gedeputeerde Staten de veehouderijen in de onderzochte gebieden tijdelijk niet verder te laten groeien tot resultaten bekend zijn [.docx, 20kB].
Verder vindt GroenLinks dat de vergunningen van bedrijven die stoppen niet opnieuw mogen worden uitgegeven. Geld speelt daarbij volgens de partij ook een rol. Want mochten veehouderijen een gevaar blijken voor de gezondheid, dan moet de overheid die later uitkopen.
Overigens is het zo dat waarvoor GroenLinks pleit, niet nieuw is. Er zijn al Brabantse gemeenten die geen vergunningen meer verstrekken of niet in behandeling nemen en ook plannen van boeren tegenhouden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.