Ontvoerde Rien de Koning heeft trauma en krijgt deskundige hulp: ‘Hij en Gino zijn slecht behandeld'

BREDA - De in Breda ontvoerde Rien de Koning (42) heeft het mentaal zwaar en moet professioneel behandeld worden. Dat meldt zijn stiefvader Jef Mathijssen in een korte reactie aan Omroep Brabant. De Koning en zijn achterneefje Gino Heeren (18) uit Sprundel zijn volgens Mathijssen ‘zeer slecht behandeld’ door de ontvoerders. In een reactie laat de 18-jarige weten dat het goed met hem gaat.
Met De Koning zou het mentaal een stuk slechter gaan. Hij en Gino zijn niet (ernstig) gewond geraakt, maar hebben wel drie dagen lang in doodsangst geleefd. Wat zich precies in de loods heeft afgespeeld en hoe ze aan de ontvoerders hebben weten te ontkomen, wil de familie nog niet zeggen. “We kunnen en willen nog niet in details treden. Ik heb telefonisch kort gesproken met mijn stiefzoon en daaruit kan ik opmaken dat het helemaal niet goed met hem gaat.”

ZIE OOK: 'Ik ben op politiebureau en het gaat goed', ontvoerde Rien belde stiefvader na ontsnapping

'Gelukkig ben je weer thuis'
Zowel Rien als Gino krijgen van familie en vrienden veel liefde en steunbetuigingen. Op de Facebook-pagina van de 18-jarige druppelen de reacties en ‘beste wensen’ binnen. Zo schrijft een vriend: “Gelukkig ben je weer thuis. Wat een ellende moet je meegemaakt hebben. Sterkte verder.” Een ander schrijft: “2016 is goed begonnen nu je weer veilig thuis bent.”

De kans bestaat dat de ontvoerders het oorspronkelijk niet gemunt hadden op Rien de Koning en Gino Heeren, maar op autohandelaar René de Koning. Op bewakingsbeelden is te zien dat René net aan komt rijden wanneer de ontvoerders Gino en Rien meenemen en het hazenpad kiezen. René geeft het zogenaamde arrestatiebusje met zwaailicht zelfs voorrang.


Crimineel verleden
Ongeveer een uur nadat Nederland de jaarwisseling viert, weet het ontvoerde tweetal zich te bevrijden uit een groene, leegstaande loods in het buitengebied van Ulicoten. Het grootschalige onderzoek bij die loods rondde de recherche zaterdagochtend af.

Wat precies de aanleiding voor de ontvoering was, is nog niet duidelijk. De politie gaat uit van een criminele ontvoering. In het Algemeen Dagblad wordt gesuggereerd dat garagehouder René een crimineel verleden heeft, maar of hij iets met de zaak te maken heeft kan de politie nog niet zeggen.

ZIE OOK: 'Het is wachten op de volgende overval, ontvoering of afpersing in politieblauw'

Dertig rechercheurs
"We weten niet of ze specifiek iemand zochten of dat ze op zoek waren naar mensen in dat bedrijf. Daarvoor zullen we toch eerst de daders moeten spreken, en die hebben we nog niet."

Rien de Koning en Gino Heeren hebben van de familierechercheurs het dringende advies gekregen om voorlopig niet met de pers te praten over de ontvoeringszaak. Het onderzoeksteam, bestaande uit dertig rechercheurs, blijft de komende dagen bezig met de opsporing en verhoor van de slachtoffers, familieleden en andere betrokkenen.Lees meer over de bizarre ontvoering van Gino Heeren en Rien de Koning op onze themapagina: omroepbrabant.nl/ontvoeringbreda