Vier aanhoudingen in onderzoek liquidatie Gintas Macionis uit Huijbergen

16 maart 2015 om 15:46
nl
In het kader van het onderzoek naar de liquidatie van Gintas Macionis (37) uit Huijbergen zijn maandag vier mensen opgepakt. Macionis werd vorig jaar februari doodgeschoten op de oprit van zijn huis in Huijbergen.
Geschreven door

Twee mannen van 32 en 39 jaar zijn aangehouden in Bosnië, op verzoek van de Nederlandse politie en justitie. In Amsterdam een 26-jarige man en een 32-jarige vrouw gearresteerd. Zij worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie, waar ook een eerder gearresteerde 40-jarige Amsterdammer bij betrokken zou zijn.
DoorzoekingenIn verband met het onderzoek zijn recentelijk ook al zeven aanhoudingen verricht en werden op negentien adressen doorzoekingen gedaan. Vrijdag 27 februari was er een grote actie om mensen aan te houden vanwege betrokkenheid bij de liquidatie van Gintas Macionis en/of deelname aan een criminele drugsorganisatie. De toen aangehouden 40-jarige Amsterdammer, een 40-jarige man uit Bergen op Zoom en een 67-jarige man uit Oost Souburg zitten nog in voorarrest.
Dat geldt ook voor een 55-jarige Vlissinger die zich zelf meldde bij de politie nadat hij op de actiedag onvindbaar was gebleken. Later zijn ook drie vrouwen uit Bergen op Zoom (52, 54 en 54 jaar) aangehouden. Zij worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie en witwassen.
UitvoerdersDe destijds 37-jarige uit Litouwen afkomstige Gintas Macionis werd in februari vorig jaar in zijn hoofd geschoten. Dat gebeurde op de oprit van zijn woning aan de Groenendries in Huijbergen.
In oktober zijn drie mannen met wat de politie een 'Balkan-achtergrond' noemt aangehouden omdat zij gezien worden als uitvoerders van de liquidatie. Als vierde verdachte is daarvoor een 24-jarige Kroaat in beeld die in Duitsland in hechtenis zit.
ConflictTijdens het onderzoek kreeg het rechercheteam steeds meer aanwijzingen dat er twee criminele organisaties bij de liquidatie betrokken waren. De eerste houdt zich onder meer bezig met drugs- en wapenhandel. De tweede is een organisatie rond een 40-jarige Amsterdammer die gezien wordt als mogelijke opdrachtgever voor de liquidatie.
Bij het onderzoek zijn de afgelopen maanden meerdere drugstransporten onderschept  en hennepkwekerijen ontdekt. Bij de acties zijn tientallen kilo's hennep in beslag genomen. Volgens de onderzoekers zou het motief voor de liquidatie verband houden met een conflict over een drugstransactie.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.