Motorliefhebbers opgelucht: dit jaar wel evenementen in Brabant

16 maart 2015 om 16:35
nl
Ineens mogen er weer motorevenementen gehouden worden in Brabant. Was afgelopen jaar alleen in Helmond een motorshow mogelijk, dit jaar kunnen motorliefhebbers op minstens vier plekken in de provincie terecht. In Aarle-Rixtel, Helmond, Valkenswaard en Veldhoven worden motorevenementen georganiseerd. Bovendien meldt de gemeente Breda dat daar mogelijk een Harleydag ‘oude stijl’ plaatsvindt.
Geschreven door

Vorig jaar werden in het hele land de meeste motorevenementen afgelast. Gemeenten waren bang voor ongeregeldheden tussen rivaliserende motorclubs.
Aarle-RixtelAarle-Rixtel was een van de plaatsen waar vorig jaar de vergunning werd ingetrokken. Hans van de Mortel, bestuurslid van de organiserende motorclub Liberator, vindt de ophef van vorig jaar allemaal wat overtrokken. “We organiseren dit evenement al zo’n 33 jaar, er is nog nooit iets gebeurd.”
Toch is hij te spreken over de samenwerking met de gemeente. “De gemeente is ons financieel tegemoet gekomen vorig jaar”, aldus Van de Mortel. De gemeente besloot Liberator bijna 750 euro te geven als tegemoetkoming in de kosten. "Dit was geen schadeloosstelling", verduidelijkt een woordvoerster van de gemeente. Het motorweekend in Aarle-Rixtel is gepland voor 28 en 29 maart.  
VeldhovenOok de gemeente Veldhoven bevestigt dat er een vergunning is verleend. Hier gaat het om Motordag Zeelst, die op 19 april plaatsvindt. “Wij gaan er iets moois van maken, we moeten een jaar inhalen”, zegt Theo Schellekens, voorzitter van Harley-Davidson Club De Kempen. Hij is vooral blij dat het evenement weer plaats kan vinden.
ValkenswaardOok de achtste editie van de Harleydag in Valkenswaard heeft inmiddels groen licht gekregen. Deze dag zal op 27 april gehouden worden. Op de website van de organiserende Stichting Harleydag Valkenswaard staat dat de beveiliging is geregeld. Het programma bestaat onder meer uit een markt, kinderactiviteiten en muziek.
HelmondOok dit jaar zal in het paasweekend de DCA motorshow gehouden worden. Vorig jaar werd ook dit evenement aanvankelijk verboden door de gemeente. De organisatie stapte naar de rechter en werd in het gelijk gesteld. De show verliep zonder problemen.
De Harleydag op eerste paasdag werd vorig jaar wel afgelast. De gemeente Helmond heeft dit jaar wederom een vergunning afgegeven. Het evenement zal bij café Lokaal 42 op de markt plaatsvinden. De Harleydag wordt georganiseerd door Harley Davidson Club Helmond.    
BredaBreda krijgt mogelijk weer een Harleydag ‘oude stijl’. Volgens een gemeentewoordvoerder heeft de gemeente met enkele mensen gesproken die hiervoor plannen hebben. Hij wil niet zeggen wie de initiatiefnemers zijn. "We hebben nog geen aanvraag voor een vergunning gekregen."
Breda had tot 2010 het grootste motorevenement in Brabant. De dag trok jaarlijks tegen de honderdduizend bezoekers. Daarna werd er een spontane no-Harleydag in het leven geroepen waar alle merken welkom waren. Dit gebeurde uit protest tegen de betuttelende regelgeving voor een officiële Harleydag in Breda. Afgelopen jaar werd het centrum hermetisch afgesloten voor motoren, vanwege de angst voor ongeregeldheden van rivaliserende motorclubs.  

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.