Video

Ballonvaarder Ad Haarhuis doet recordpoging energiezuinig luchtballon varen, dinsdag live op de site

17 maart 2015 om 08:01
nl
Ad Haarhuis uit Breda is de pionier van de ballonvaart in Nederland. Dinsdagmiddag 17 maart wil hij het record 'zo zuinig mogelijk ballonvaren' op zijn naam zetten. Omroep Brabant doet dinsdag live verslag van de recordpoging.
Geschreven door

Met zijn bedrijf Ad Ballon heeft hij al meerdere records op zijn naam staan. Zoals het duur-afstandrecord, waarbij de ballonvaarder ruim 20 uur in de lucht bleef en een afstand van 498 kilometer aflegde. En het Nederlands hoogterecord van 8,4 kilometer.
De nieuwe poging is een soort statement richting de ballonvaart. "Het gebruik van propaangas kan echt veel minder", vertelt Ad Haarhuis.
Speciale ballon gemaaktVoor deze recordpoging is een speciale ballon van Ecomagic gemaakt. Dit materiaal is opgebouwd uit twee lagen. Het grote voordeel is dat de warme lucht dan beter wordt vastgehouden. De ballon verbruikt daardoor minder propaan en is dus energiezuinig. Er hoeft minder gestookt te worden om de ballon in de lucht te houden.
Haarhuis neemt zo min mogelijk mee aan boord. Hoe lichter de ballon, hoe langer je kunt varen. Ad Haarhuis laat zelfs zijn schoenen op de grond staan.
In de hele wereldAd Haarhuis was de eerste Nederlandse ballonvaarder met een brevet. Hij behaalde dat in 1974 in Engeland. In 1983 begon hij in Breda Ad Ballon. Met vaarten in alle Alpenlanden, Scandinavië, Jordanië tot aan Japan. Met zes nationale titels op zijn naam is hij een van de meest gelouterde ballonvaarders van Nederland.
"Mijn ultieme droom is in het noorden van Finland in april of mei, als het de hele dag licht is, de hele dag zo energiezuinig mogelijk te varen", vertelt Haarhuis.
Landen in BredaAd Haarhuis zal dinsdag aan het eind van de middag beginnen aan zijn recordpoging. Hij vaart één uur. Het is de bedoeling in de buurt van Breda te landen. Omdat er dan oostenwind wordt verwacht, zal de ballon in de buurt van Baarle-Nassau opstijgen.
De recordpoging is dinsdag live te zien op de website en via de app van Omroep Brabant. De livestream van de ballonvaart, gefilmd vanuit een andere luchtballon, begint rond kwart voor zes.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.