Standbeeld Jeroen Bosch op Bossche Markt doelwit van protestactie tegen Jeroen Boschjaar

DEN BOSCH - Het standbeeld van Jeroen Bosch op de Markt van Den Bosch zal maandagmiddag worden verwijderd. De Bossche kunstenaar Ralph Posset gaat het standbeeld van de schilder vervangen door een levensgrote beeltenis van zichzelf. Posset wil met deze actie bereiken dat er meer aandacht komt voor de hedendaagse kunstenaars.
De Bossche kunstenaar Ralph Posset vindt alle aandacht voor het Jheronimus Boschjaar maar overdreven en is van mening dat niet Jeroen Bosch, maar hij meer aandacht verdient. "Zoals de grootsheid van Jeroen Bosch door veel van zijn tijdgenoten niet werd herkend, zo wordt ook de genialiteit van mij als kunstenaar maar al te vaak over het hoofd gezien."


Standbeeld van Posset
De kunstenaar, die met opvallende acties vaak de media weet te halen, is ervan overtuigd dat er ook van hem een standbeeld op de Markt zal verschijnen. "Hoger en statiger dan alle beelden die men nu kent."


Verdwijntruc
Aangezien Posset vindt dat iedereen over zijn eigen toekomst beschikt, heeft hij besloten de toekomst naar het nu te brengen. Maandag 4 januari zal Posset het beeld van Jeroen Bosch laten verdwijnen van de Markt in Den Bosch en exact op dezelfde plek een levensgrote beeltenis van zichzelf plaatsen. Die verdwijntruc zal maandagmiddag rond één uur plaatsvinden.

"Zodat iedereen zich kan laven aan mijn genialiteit en om te laten zien dat uitzonderlijk getalenteerde hedendaagse kunstenaars op een voetstuk geplaatst zouden moeten worden."


Jheronimus Bosch-jaar
Met het nieuwe jaar is ook het Jeroen Boschjaar van start gegaan. Gedurdende dit jaar wordt met veel manifestaties en exposities herdacht dat de schilder vijfhonderd jaar geleden overleed. De officiële opening van het jaar wordt zondag in Den Bosch verricht door minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.