De Haka dansen, cupcakes bakken en pijltjes schieten; 24 uur van Zijtaart houdt dorp in zijn greep

ZIJTAART - De 24 uur van Zijtaart houdt het dorp dit weekend flink bezig. 320 deelnemers zijn zaterdagmiddag om drie uur in twintig teams begonnen met de opdrachtenreeks. Het team dat op zondagmiddag om drie uur de meeste punten heeft, wint.
Wie zondagochtend in de ontbijtzaal van het dorpshuis in Zijtaart rondkijkt, ziet vooral rode oogjes. De deelnemers van de 24 uur van Zijtaart schuiven de boterhammen en eieren gretig naar binnen. Velen van hen hebben maar een paar uur geslapen, afgelopen nacht. Maar dat mag de pret niet drukken. "De 24 van Zijtaart is fantastisch, geweldig en kan niet kapot", vertelt organisator Twan van de Meerakker.  

Verschillende opdrachten
De teams moeten tijdens deze tweede editie verschillende opdrachten uitvoeren. Zo moesten de teams bijvoorbeeld een molen maken van lollystokjes, cupcakes bakken, een verkeersexamen maken, de Haka dansen en nog veel meer.
Titelverdedigers
Één van de deelnemende teams is Jong Nederland Zijtaart. Zij verdedigen dit jaar de titel. "We zijn dus extra fanatiek", vertelt teamleider Nena. De blokhut van de jeugd-en jongerenorganisatie wordt gebruikt als hoofdkwartier. Er is een kamer waar wordt ontbeten, een slaapzaal en een zaal waar de opdrachten worden voorbereid en uitgevoerd.

Zondagochtend zijn ze na het ontbijt druk bezig met het vouwen van pijltjes en het oefenen van de Haka. Dat gaat alleen nog niet helemaal zoals het hoort. Logisch ook. "De meeste van ons hebben twee uur op bed gelegen en sommigen hebben niet eens geslapen", vertelt Nena. Ze moeten dus nog flink aan de bak om te zorgen dat de bewegingen tegelijkertijd gaan.  


Prijsuitreiking
De uiteindelijke prijsuitreiking is op 23 januari. Dan wordt bekend wie de 24 uur van Zijtaart wint.
Meer over dit onderwerp:
24 uur van zijtaart zijtaart evenementen