Jane van H. in herzieningsproces moord Oma Mok: Ik voel me nog steeds schuldig over valse verklaring

17 maart 2015 om 16:12 • Aangepast 21 november 2020 om 19:29
nl
Jane van H. voelt zich meer dan twintig jaar nadat de 'Zes van Breda' zijn veroordeeld voor de roofmoord op 'Oma Mok' in Breda nog steeds schuldig, over de naar eigen zeggen valse verklaring die ze toen heeft afgelegd. Dat liet de vrouw (40) dinsdag weten aan het gerechtshof in Den Haag. Het hof is begonnen met de inhoudelijke behandeling van het herzieningsproces. De Hoge Raad bepaalde in 2012 dat de verdachten, drie mannen en drie vrouwen, onterecht zijn veroordeeld en dat de zaak opnieuw moet worden bekeken.
Profielfoto van
Geschreven door

"Het gevoel dat je iets recht moet zetten is heel erg aanwezig'', aldus Van H. Ze voelt zich nog steeds erg schuldig over dat ze in 1994 dingen heeft verklaard, waardoor behalve zijzelf ook de vijf anderen zijn veroordeeld.
'Onder druk gezet door politie'De vrouw vertelde dinsdag dat ze zich erg onder druk gezet voelde door de politie. "De politie zei dat ze alles al wisten." Op een gegeven moment ging ze daarom maar vertellen wat de politie wilde horen, liet Van H het hof weten. Nadat haar was verteld dat een van haar haren was gevonden op de plek van de moord, ging ze dat geloven. Ze dacht zelfs dat ze het dan wel zou hebben gedaan, vertelde ze.

Wachten op privacy instellingen...

De rechtbank heeft negen dagen uitgetrokken voor het proces. Dinsdag en woensdag worden de verdachten verhoord. Op 31 maart komt justitie met een eis. De uitspraak volgt op 3 juni. De afgelopen jaren zijn er al meerdere tussentijdse zittingen geweest
Oma Mok gewurgdHet lichaam van Oma Mok werd op 4 juli 1993 gevonden in het Chinese restaurant Peacock in Breda, waarvan haar zoon eigenaar was. De 56-jarige vrouw was zwaar mishandeld en gewurgd.
Het politieonderzoek naar de moord liep vast, totdat acht maanden later een tip in de richting van drie mannen en drie vrouwen wees. Dit waren de latere Zes van Breda.
Bekentenissen basis veroordelingDe politie arresteerde het zestal. Tijdens verhoren legden de drie vrouwelijke verdachten bekentenissen af.
Twee van hen herhaalden deze later bij de rechter. De bekentenissen vormden de belangrijkste basis voor de veroordeling. De mannen hebben altijd ontkend.
De rechter legde de mannen tien jaar cel op, de vrouwen kregen wegens medeplichtigheid straffen tot twee jaar. Ze zaten allemaal hun straf uit.
Rechterlijke dwalingEen van de mannen stapte jaren later naar rechtspsycholoog Peter van Koppen, die met zijn project Gerede Twijfel mogelijke rechterlijke dwalingen wetenschappelijk onderzoekt. De bevindingen van Van Koppen leidden uiteindelijk tot nieuw onderzoek, met enkele verrassende uitkomsten.
Zo zouden bij eerdere behandelingen in de jaren 90 door politie en justitie veel fouten zijn gemaakt. Onder meer belangrijke ontlastende getuigenverklaringen waren achtergehouden.
EerherstelDe advocaten van de Zes van Breda hopen dat het herzieningsproces uitmondt in eerherstel.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.