Dimitri Liss is de nieuwe chef-dirigent van de Philharmonie Zuid-Nederland

17 maart 2015 om 13:35
nl
De Russische dirigent Dimitri Liss wordt de nieuwe chef-dirigent van de Philharmonie Zuidnederland. Liss heeft een contract getekend voor het seizoen 2016-2017 en de twee seizoenen erna. Per seizoen staat Liss minstens tien weken voor het orkest.
Geschreven door

Liss is geboren in 1960 in de Russische stad Balasjov. Hij heeft in Nederland gedirigeerd bij het Residentie Orkest en het Noord Nederlands Orkest.
Hij is dirigent geweest bij het Philharmonisch Orkest van de Oeral, het American Youth Orchestra en het Russische Nationaal Orkest.
BuribayevHet Brabants Orkest dat samen met het Limburgs Symfonie Orkest fuseerde tot de Philharmonie Zuid had Alan Buribayev uit Kazachstan als laatste chef-dirigent. Hij nam in februari 2012 afscheid.
Liss wordt dus de eerste chef-dirigent van de Philharmonie Zuidnederland. De Philharmonie Zuidnederland heeft een filmpje op Youtube gezet om het publiek kennis te laten maken met de nieuwe dirigent.
[YouTube:body:https://youtu.be/Bk6PqilYlNY]
Eind oktober staat Liss voor het eerst als chef op de bok bij de Philharmonie. Hij dirigeert dan de vijfde symphonie van Mahler.
Vaste bezoekers van de Philharmonie hebben Liss al ontmoet. In januari dirigeerde hij het orkest bij een programma met muziek van Sjostakovitsj. Dat beviel zo goed dat daarna de eerste gesprekken over het chef-dirigentschap gevoerd werden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.