Video

De Piggywellranch in Hedikhuizen: "Deze varkentjes liggen het liefst binnen voor de kachel"

17 maart 2015 om 18:18
nl
In de tuin van de Piggywellranch in Hedikhuizen scharrelen ze rond: tientallen mini-varkentjes. Kleine knorrende viervoeters die steeds populairder worden als huisdier. Margalith de Leeuw fokt de diertjes op de ranch. "Dit is een Amerikaantje met een heel klein kort opgewipt neusje, superschattig."
Geschreven door

De ranch en de grond eromheen vormen een heus 'piggy paradise'. Een stal met een puntdak en rode dakpannetjes, weitjes eromheen, een rieten parasol en voor de avonturiers de rest van de ruime zonovergoten tuin om doorheen te knorren.
Voor fokker Margalith is het de normaalste zaak van de wereld, varkentjes als huisdier. "We doen dit al achttien jaar. We hebben uit alle werelddelen varkentjes gehaald met een ander karakter dan die in Europa worden gefokt."
'Mix tussen hond en kat'"Daarmee zijn we gaan mixen en hebben we een varkentje gefokt dat zich gedraagt als een mis tussen een hond en kat."
Margalith benadrukt dat niet elk varkentje dat in advertenties als huisvarkentje wordt aangeboden dat ook echt is: "Vaak wordt beloofd dat ze in huis gehouden kunnen worden. Maar dan gaat het zeven maanden goed en daarna sloopt zo'n beestje de vullingen uit je bankstel."
'Net een baby'Vriendin Renate arriveert op de ranch. In haar armen draagt ze haar beste vriendje mee: een varkentje uiteraard. Het diertje draagt een riempje met veel glanzende kralen. Trots stelt Renate haar Ollie voor. "Ik zag hem hier voor het eerst. Toen ik hem vastpakte, voelde het net of ik een baby vasthield."
GekAls kind wist Renate al wat ze wilde. "Op de kinderboerderij waren ze me altijd al kwijt. Dan stond ik bij de varkens. Iedereen verklaarde me voor gek als ik zei dat ik er eentje als huisdier wilde."
Renate ging de mogelijkheden verkennen, kwam bij Margalith terecht en vond daar haar Ollie. "Hij woont bij ons in een rijtjeswoning. Hij leeft binnen maar kan ook naar buiten via het kattenluik. En 's avonds ligt hij soms op schoot."
Bij de kachelNatuurlijk zullen er mensen vinden dat een varkentje buiten in de modder moet rollen en niet binnen in een huiskamer thuishoort.  "Dat is bij heel veel varkensrassen ook echt het geval. Maar als ik het aan dit varkentje zou vragen, zou ze zeggen dat ze het liefst in een mandje bij de kachel ligt."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.