Video

Stemmen of verzuipen: angstcampagne waterschap Rivierenland roept veel kritiek op

17 maart 2015 om 20:53
nl
De leus is officieel net een tikkeltje anders, namelijk: 'Stemmen of Zwemmen'. De bedoeling is echter hetzelfde: wie niet naar de stembus gaat, neemt het risico dat de dijken zullen bezwijken. In plaats van veilig achter de dijk wonen, wordt het dan zwemmen. De angstcampagne van Waterschap Rivierenland, een van de vier Brabantse waterschappen, oogst veel kritiek uit het 'eigen' wereldje .
Geschreven door

De kritiek op de 'pompen of verzuipen'-campagne komt onder meer van oud-dijkgraaf Bastiaan Snoek. Tijdens de hoogwaterperiodes van 1993 en 1995 was hij dijkgraaf van het Hoogheemraadschap Alm en Biesbosch.
In zijn gebied stonden in 1995 een aantal dijkvakken op doorbreken, waaronder de dijk tussen Woudrichem en het dorp Rijswijk.
Kritische reacties "Dit hadden ze niet moeten doen. Je moet de mensen niet bang maken dat er morgen een watersnood komt. Dat is echt niet aan de orde", aldus Snoek. Ook Louis van der Kallen, kandidaat voor het Waterschap Brabantse Delta, is kritisch. "De kiezer aanspreken op veiligheid is een verkeerde benadering. Het heeft heel weinig met een nieuw bestuur te maken."
Prikkelende campagneIn een schriftelijke reactie laat Waterschap Rivierenland weten dat het gaat om een prikkelende campagne, een campagne die de belastingbetaler wel een kwart miljoen euro kost. De dijkgraaf ziet, na een eerdere toezegging,  af van een interview op tv.
'Mensen niet met angst naar stembus lokken'"Ik vind zulke kreten onzin, voor mij hoeft het niet", zegt ook Ad Wijnen, die net als PvdA-collega Ad Schouwenaars campagne voert voor een zetel in het bestuur van waterschap Brabantse Delta. "Ik vind het een vreemde leus. Met angst moet je mensen niet naar de stembus proberen te lokken."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.